Loše vijesti: Ako mislite da će frizer ili pecivo biti jeftiniji, ništa od toga

Loše vijesti: Ako mislite da će frizer ili pecivo biti jeftiniji, ništa od toga

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić objavio je kako je u januaru ove godine, poredeći s decembrom prošle godine, došlo do povećanja cijena u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno hrane. Ovo je, ističe, u suprotnosti s tvrdnjama pojedinih ekonomista koji su najavljivali da će doći do pada.

Podaci za januar pokazuju sljedeće vrijednosti:– Indeks potrošačkih cijena 14,7% (godišnja inflacija) i 24,5% (inflacija u odnosu na bazni period)– Indeks kretanja hrane 22,0% (godišnja inflacija) i 42,5% (inflacija u odnosu na bazni period)

“U narednim mjesecima možemo očekivati da će doći do smanjenja godišnjeg nivoa inflacije, ali to ne znači da će se cijene svih proizvoda vratiti na prethodni nivo, već znači da će i dalje biti prisutan rast cijena, ali da će te cijene rasti sporije u usporedbi sa prošlom godinom. Ovo je pod pretpostavkom da neće biti iznenadnih globalnih događaja. Ako mislite da će te plaćati jeftinije frizerske usluge ili pecivo u pekari i da će se cijene vratiti na nivo sa početka pandemije, od toga nema ništa. Drugim riječima, do rasta cijena će i dalje doći, ali sporije nego prije, što će značiti da smo statistički „pobijedili“ inflaciju”, naveo ja Hadžić.

Ističe da je ovaj scenarij najavio u avgustu prošle godine.

“Donosioci odluka su puno toga mogli uraditi, ali nažalost, opet je kao i tokom pandemije Covid-19 izostala pomoć građanima i privredi. Efekte toga svakodnevno osjećamo”, zaključio je Hadžić.

Buka
CATEGORIES
Share This