Loš početak mjeseca: Vrijednost dolara pala tokom prethodne nedjelje

Loš početak mjeseca: Vrijednost dolara pala tokom prethodne nedjelje

Na svjetskim je tržištima prošle nedjelje vrijednost dolara prema košarici valuta pala, a trgovalo se nesigurno dok ulagači spekulišu na koje će nivoe američka centralna banka povećati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle nedjelje 0,6 posto, na 102,28 bodova.

Pritom je kurs dolara prema evropskoj valuti skliznuo 0,5 posto, pa je cijena evra dosegnula 1,0967 dolara.

Cijena dolara pala je i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, na 142,15 jena.

Na kretanje kursa dolara prošle su nedjelje najviše uticali podaci s američkog tržišta rada.

U četvrtak je agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u junu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za gotovo 500.000, najviše od polovine prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220.000.

Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim nivoima, što bi moglo navesti Fed na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo.

Zbog toga je dolar ojačao, pa se njegov indeks prema korpi valuta u četvrtak probio znatno iznad nivoa od 103 boda.

No, već je u petak pao duboko ispod tog nivoa, nakon što su objavljeni službeni podaci vlade, prema kojima je u junu ukupan broj zaposlenih porastao za 209.000, znatno manje nego mjesec dana prije i najmanje u posljednje dvije i po godine.

Zbog toga su splasnule spekulacije o daljnjem agresivnom povećanju kamata Feda.

Na sjednici u junu šefovi Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na ekonomiju i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

No, što će se dalje događati s kamatama vrlo je neizvjesno i zavisiće će o budućim podacima o inflaciji i ekonomskim kretanjima, piše See Biz.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This