Kupuju, samo da je povoljno – apsolutno ne mare za sankcije i kritike

Kupuju, samo da je povoljno – apsolutno ne mare za sankcije i kritike

Indija će nastaviti da uvozi naftu od dobavljača koje smatra pouzdanim, uprkos sve većem pritisku Zapada da prestane da kupuje robu od Rusije.

To je rekao ministar energetike zemlje Hardip Sing Puri, prenosi Raša tudej (RT).

U intervjuu za CNBC, Puri je rekao da Nju Delhi „nije dozvolio da geopolitička turbulencija ili pandemija ili bilo šta drugo stane na put našoj sposobnosti da snabdevamo potrošača“. Ministar je dodao da Indija ne planira da menja ovaj pristup.

„Danas smo uvereni da ćemo moći da koristimo naše tržište za nabavku odakle god moramo, odakle god da dobijemo povoljne uslove… A povoljni uslovi u ovoj situaciji su: da morate biti sigurni u svoje zalihe“, objasnio je Puri.

Indija je prošle godine značajno povećala kupovinu ruske nafte, iskoristivši velike popuste koje je Moskva ponudila da bi privukla nove kupce usred zapadnih sankcija. Indija je nedavno postala najveći uvoznik sirove nafte u Rusiji, dok je Rusija takođe nadmašila bivše najveće indijske dobavljače, Saudijsku Arabiju i Irak, po obimu isporuka.

Puri je ponovio da Indija neće odbaciti rusku naftu i upozorio da bi ograničenja mogla poremetiti globalno tržište nafte i izazvati skok cena.

„Možete li zamisliti situaciju, [gde] je iranska nafta sankcionisana, Rusija ima problema, Venecuela ne može da isporučuje svoju naftu. Tada cena nafte ne bi bila 200 dolara – bila bi 480 dolara [po barelu]“, upozorio je Puri.

(B92)

CATEGORIES
Share This