Kovid zadao jak udarac kineskoj ekonomiji

Kovid zadao jak udarac kineskoj ekonomiji

Kineska ekonomska aktivnost se naglo ohladila u aprilu.

Potrošnja stanovništva, industrijska proizvodnja i zaposlenost platili su najveći danak mjera borbe protiv kovida-19, pojačavši strahovanja da bi privreda mogla da zabilježi pad u drugom kvartalu.

Maloprodaja u Kini je pala za 11,1 odsto prošlog mjeseca na godišnjem nivou, najviše od marta 2020, pokazali su današnji podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS), izveštava Rojters.

Zbog mjera lokdauna, pružanje ketering usluga restorana je bilo obustavljeno, što je dovelo do pada ugostiteljskih prihoda za 22,7 procenata u aprilu.

Prodaja automobila je pala za 47,6 odsto u odnosu na godinu ranije, pošto su proizvođači putničkih vozila smanjili proizvodnju zbog zatvorenih salona i nestašice dijelova.

Industrijska proizvodnja je potonula za 2,9 posto međugodišnje, jer su mjere protiv virusa uzdrmale lance snabdijevanja i paralisale distribuciju, što je ispod očekivanja ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 0,4 procenta. To je najveći pad od februara 2020.

Kina je u aprilu preradila 11 odsto manje sirove nafte nego godinu dana ranije, a takođe je pala i proizvodnja električne energije za 4,3 procenta u odnosu na 2021. godinu, na minimum koji je poslednji put zabilježen u maju 2020.

Snažan udarac je zadobilo i tržište rada. Stopa nezaposlenosti, zasnovana na nacionalnoj anketi, porasla je na 6,1 posto u aprilu sa 5,8 procenata prethodnog meseca, najviše od februara 2020. kada je iznosila 6,2 odsto.

U 31 velikih gradova, u kojima su uvedene mjere delimičnog ili potpunog lokdauna, stopa nezaposlenosti je skočila na 6,7 odsto, na najviši nivo od 2018. kada je počela da se vodi ta evidencija, prenosi britanska agencija.

(Tanjug  Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI)

CATEGORIES
Share This