Kontraefekat zapadnih sankcija: Rastu prihodi Rusije od izvoza nafte

Kontraefekat zapadnih sankcija: Rastu prihodi Rusije od izvoza nafte

Ministarstvo finansija Rusije očekuje da će dobiti 1 trilion rubalja dodatnih prihoda od nafte i gasa

“Ministarstvo finansija očekuje da će ove godine dobiti do 1 trilion rubalja dodatnih prihoda od nafte i gasa”, izjavio je načelnik odeljenja Anton Siluanov.

„Sav ovaj novac koji dolazi od nafte i gasa, ako je prethodno delimično poslat u rezerve, ove godine se u potpunosti troši na troškove. Ovaj novac će ići samo na doplate penzionerima, doplate porodicama sa djecom, za sprovođenje specijalne operacije. Dakle, za to postoje resursi, uključujući dodatne prihode od nafte i gasa“, rekao je Siluanov.

Zapadni eksperti kažu da su ruski prihodi od nafte i gasa porasli na rekordno visok nivo uprkos neviđenim sankcijama Zapada.

Prema riječima Janisa Klugea, eksperta njemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbjednost, prihodi Rusije od prodaje energenata porasli su za polovinu.
Moskva je u aprilu od prodaje nafte i gasa dobila 1,8 triliona rubalja. U martu je ova cifra iznosila 1,2 triliona rubalja.

Tako je ruski budžet za četiri mjeseca dobio polovinu planiranih prihoda od nafte i gasa za 2022. godinu. Sankcije Zapada Rusiji postižu kontraefekat. Nemoguće je istu rusku naftu ukloniti sa tržišta, a da se ne dozvoli da njena cijena poraste. A ako nastave da rastu, onda će proporcionalno rasti i potražnja za ruskim „crnim zlatom“.

Telegram

CATEGORIES
Share This