Koncesija za solarnu elektranu vrijedna 17,3 miliona

Koncesija za solarnu elektranu vrijedna 17,3 miliona

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i direktor banjalučkog privrednog društva „VZ zaštita“ Zoran Janković potpisali su danas u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane „Solarni park Bileća“ na području te opštine, a procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju projekta je 17.373.800 KM.

Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina, a ugovorom je definisano da elektrana bude izgrađena za dvije godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Instalisana snaga buduće elektrane iznosiće 10 megavata, a procijenjena godišnja proizvodnja 16,5 gigavata.

„Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo od 521.214 KM, a nakon izgradnje solarne elektrane koncesionar će u budžet Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske navode da je danas upriličeno svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava po sprovedenom javnom pozivu za dodjelu podsticaja iz nadležnosti ovog ministarstva u 2022. godini.

 

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This