Klauzula “Uzmi ili plati”: Njemačka do 2030. mora da plaća Gaspromu i za gas koji ne uveze

Klauzula “Uzmi ili plati”: Njemačka do 2030. mora da plaća Gaspromu i za gas koji ne uveze

Ruski gas je “krvav” i tako nešto nije potrebno Njemačkoj, upozoravaju moralisti iz vladajućih stranaka.

Njemački ministar privrede je skrojio plan odustajanja od ruskog gasa.

Ali pri tome je prećutao neke važne stvari.

Ministar privrede i vicekancelar Robert Habek (Zeleni) na konfrerenciji za štampu opdržanoj prije mjesec dana je rekao: “Polazimo od toga da ćemo već u ljeto 2024. moći da – ne računajući jedan mali udeo – budemo nezavisni od ruskog gasa”.

Bio je to odgovor na sve veći moralni pritisak na vladu u Berlinu da prestane da uvozi gas koji je “krvav”. Pa i po cijenu da nema alternative. “Za slobodu možemo malo i da se smrzavamo” – izjavio je tako 9. marta bivši njemački predsednik Joahim Gauk za javni televizijski servis ARD.

Sada se ispostavlja da bi i to “smrzavanje” moglo da bude i skupo plaćeno. Istraživački novinarski magazin “Frontal” javnog servisa ZDF je otkrio da ugovori Njemačke sa Gaspromom o isporukama gasa sadrže klauzulu “Uzmi ili plati” (take or pay): Njemačka će do 2030. godine morati da plaća Gazpromu i za gas koji – ne uveze.

Što bi je koštalo nešto više od 140 milijardi evra.

“Frontal” se poziva na renomirani Oksfordski Institut za energetske studije (OIES) koji ima uvid u ugovore Njemačke i Gasproma. Stručnjak tog instituta, Džek Šarpls, formulisao je problem da ne može biti jasnije: “Gasprom će dobijati novac – ni za šta!”

Samoubilačko rešenje?

Dugoročni ugovori podrazumevaju popust za kupca i često sadrže klauzulu “Uzmi ili plati” – ona za prodavca znači dodatnu sigurnost da će dobijati dogovorenu sumu.

Prema podacima Statističkog pregleda svjetske energije (Statistical Review of World Energy) firme BP, Njemačka je 2019. godine 51 odsto uvezenog gasa kupovala od Rusije. Ona je i najveći uvoznik ruskog gasa u EU.

Godine 2021. je količinski prosjek njemačkog uvoza gasa iz Rusije iznosio 46 milijardi kubnih metara. Prema planu vlade u Berlinu, “mali udio” koji će krajem 2024. još pristizati iz te zemlje će iznositi oko 10 milijardi kubnih metara.

Ako se stvari budu odvijale onako kako je ministar privrede najavio, Njemačka će do 2030. imati dvostruki trošak – ne samo što će plaćati Gazpromov gas koji ne uvozi, već i onaj koji bude uvozila kao zamjenu za njega.

Sada je jasno da će Robert Habek morati da objasni zašto je, iznoseći svoj plan o “smanjenju zavisnosti” od Gazproma, prećutao klauzulu “Uzmi ili plati” i kako će spriječiti da 140 milijardi evra poreskih obveznika bude bačeno u vjetar.

(B92)

CATEGORIES
Share This