Kineski “Sohu”: Rusija izvlači ekstraprofit uprkos sankcijama

Kineski “Sohu”: Rusija izvlači ekstraprofit uprkos sankcijama

Rukovodstvo Ruske federacije u stanju je da izvuče finansijsku korist uprkos sankcionim pritiskom zapadnih zemalja, smatraju analitičari kineskog izdanja “Sohu”.

Specijalna operacija koju je pokrenula Rusija radi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine u okviru pružanja pomoći Narodnim republikama Donbasa izazvala je neočekivanu reakciju Zapada. SAD i evropske zemlje su odmah počele da uvode sankcije Moskvi zbog čega ruska privreda nije u lakoj situaciji. Ali čak i u ovakvoj situaciji može se razviti potencijalni višak profita u rusku budžet.

Analitičari kineskog izdanja “Sohu” vide tri mogućnosti za poboljšanje blagostanja ruske privrede. Prije svega to je trgovina energentima. Posljednjih dana cijene plavog goriva ubrzano rastu. Tako je 7. marta hiljadu kubnih metara cijena gasa premašila 3.600 dolara. Slično je sa cijenama nafte koje su skoro oborile rekord iz 2008. godine.

Još jedna šansa da Rusija zaradi je u snabdijevanju Zapada pšenicom. Njena vrijednost je takođe naglo porasla nakon što su vodeći izvoznici Rusija i Ukrajina obustavili isporuku. Uzimajući u obzir činjenicu da je sezona sjetve u Ukrajini ove godine pod velikim  znakom pitanja, cijene će nastaviti da rastu.

Treći adut Ruske federacije je zlato. Zlato se sakuplja u prosperitetnim vremenima, a u teškim vremenima postaje čvrsta valuta. Rukovodstvo Ruske federacije dobro je svjesno vrijednosti plemenitog metala, kažu kineski novinari. Iz tog razloga se aktivno u njega ulaže već nekoliko godina, a sada se može staviti u akciju.

Pravilno koristeći raspoložive mogućnosti, Moskva može da se osjeća odlično, čak i pod sankcionim pritiskom Zapada, kažu analitičari kineskog “Sohu”.

Izvor: Youtube

CATEGORIES
Share This