Kina šesti partner Srpske po obimu razmjene

Kina šesti partner Srpske po obimu razmjene

– Kina je za Republiku Srpsku važan partner, sa kojim je u prva dva mjeseca ove godine zabilježena spoljnotrgovinska razmjena u iznosu od 88,2 miliona KM, što je 4,5 odsto ukupne razmjene koju je Srpska ostvarila sa inostranstvom, rečeno je Srni u Privrednoj komori Srpske.

Prema vrijednosti obima razmjene, Kina se svrstava u top 10 partnera Republike Srpske i nalazi se na šestom mjestu.

Najveći dio razmjene se ostvaruje uvozom proizvoda iz ove zemlje, koji je u prva dva mjeseca iznosio 78,9 miliona KM ili 8,2 odsto ukupnog uvoza u Srpsku, dok izvoz domaćih proizvoda i usluga u ovu zemlju čini samo 0,4 odsto ukupnog izvoza Srpske.

“Nadamo se i vjerujemo da je nedavna posjeta premijera Srpske Radovana Viškovića Kini dobra za Republiku Srpsku, uz nadu da će se i izvoz u Kinu uvećati”, istakli su u Privrednoj komori.

Osim izvoza i spoljnotrgovinske razmjene, Kina je važan partner i kada je riječ o brojnim projektima u Republici Srpskoj.

Nakon posjete premijera Viškovića očekivanja su da će Kina svakako više ulagati u Republiku Srpsku, naročito u sektorima infrastrukture i energetike, oblastima koje su najinteresantnije za kineske partnere.

U Privrednoj komori izrazili su nadu da će se saradnja proširiti i na druge oblasti, jer bi to svakako bila ekonomska injekcija za cjelokupan razvoj Republike Srpske.

Repubilka Srpska bi kroz realizaciju infrastrukturnih i energetskih projekata imala višestruke benefite, ostali bi konkretni rezultati i proizvodi, a u tim važnim projektima učestvovali bi i domaći ljudski i materijalni resursi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je Srni da Kina ima određene interese koji se mogu poklapati sa interesima Republike Srpske, ističući da treba težiti uspostavljanjem saradnje na mogućim osnovama.

“Kina je velika država i od nje bi mogli dobiti i neku veliku fabriku i tehnologiju. Da mi možemo nešto posebno Kinezima prodati, ne možemo. Dobro je da imamo takve kontakte sa Kinom kao što je posjeta premijera Viškovića i da pokušamo nešto uraditi i pokazati se kao dobro mjesto za investiranje”, naveo je Trivić.

Slično mišljenje ima i ekonomista Stefan Markićivećić, koji smatra da Srpska ima realne šanse da nađe svoje mjesto u okviru inicijative Kine “Pojas i put”, tim prije što Kina kada investira ne postavlja nikakve političke uslove, istakavši da je neophodno održavati kontakte sa privrednicima i investitorima iz te zemlje.

“Koristi su mnogostruke. Uzmimo primjer Srbije, konkretno Bora, gdje je rudnik u vlasništvu kineske kompanije, i gdje je danas taj grad, prema zvaničnoj statistici Srbije, imao najviše plate, kao Beograd. Kod nas je kineska investicija u Stanarima dovela do toga da ta opština ima najviši prosjek plate u Srpskoj”, rekao je Markićević Srni.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je ranije u izjavi Srni veoma uspješnom zvaničnu posjetu Kini jer je imao mogućnost da predstavi potencijale Republike Srpske, te naglasio da je kineski projekat “Jedan pojas, jedan put” velika šansa za razvoj Srpske.

Višković je rekao da mu je tokom posjete Kini ukazano veliko poštovanje i pažnja od domaćina, bilo da je riječ o sastancima, susretima ili učešću na međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda – EKSPO 2023 na ostrvu Hajnan.

Srna

CATEGORIES
Share This