Jesenja sjetva u Srpskoj jeftinija, ali neizvjesna „Nemamo gdje PLASIRATI PŠENICU koju proizvodimo“

Jesenja sjetva u Srpskoj jeftinija, ali neizvjesna „Nemamo gdje PLASIRATI PŠENICU koju proizvodimo“

U Republici Srpskoj u toku su pripreme za jesenju sjetvu, koja će ove godine biti jeftinija nego lani, prvenstveno kada je riječ o cijenama mineralnog đubriva i sjemena.

Kako je rekao Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske, đubrivo je jeftinije za oko 10, a sjemena za oko tri odsto, dok je dizel gorivo oko 11 odsto jeftinije, mada je riječ o robi čija je cijena promjenjiva na sedmičnom nivou.

– Ministarstvo poljoprivrede podržaće jesenju sjetvu sa 500 KM po hektaru za žitarice i 400 KM po hektaru za uljarice, što će sigurno moći da pokrije troškove. Prošle godine smo dosta podigli i regres po litru nafte, a kada budemo spremali pravilnik o podsticajima vidjećemo u narednoj godini na kojem će biti nivou – rekao je Bursać.

On je naveo da se cijene sjemena pšenice kreću od 1,1 do 1,5 KM po kilogramu, što zavisi od sorte i kvaliteta, te napomenuo da resorno ministarstvo podržava zahtjev poljoprivrednika da distributeri sjemena nabave kvalitetnije sjeme sa većim nivoom proteina.

– Poljoprivrednici bi posredstvom svojih udruženja i predstavnika trebalo da razgovaraju sa sjemenskim kućama. Nama bi bilo drago da poljoprivrednici siju najkvalitetne pšenice, takozvane hljebne, da podignemo kvalitet domaćeg žita i imamo veći udio domaćeg brašna u pekarskim proizvodima u Republici Srpskoj – naglasio je Bursać.

On je izrazio uvjerenje da su dobavljači spremni da uvaže takve zahtjeve poljoprivrednika.

– Sigurno je da će sjemena biti dovoljno i sve površine u Republici Srpskoj biće zasijane. Riječ o 65.000 hektara, od čega će 40.000 hektara biti pod pšenicom, zatim slijede ječam, zob, raž, uljarice – naveo je Bursać.

On je podsjetio da Ministarstvo subvencioniše sa 60 odsto polisu osiguranja, te je pozvao poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve imajući u vidu učestale ekstremne vremenske prilike.

– Nakon dugog sušnog perioda, kiše koje smo imali pogoduju pripremi zemljišta za početak jesenje sjetve. Očekujemo da će sjetva početi na vrijeme, za oko sedmicu-dvije – rekao je Bursać.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, rekao je ranije da se ove godine u jesenju sjetvu ulazi sa neizvjesnošću.

– Ulazimo neizvjesno jer ne znamo kakve će biti cijene, niko nam ih ne može garantovati. Proizvođači sami kreiraju svoje sjetvene površine i strukturu sjetve – rekao je Marinković.

Kako je rekao, ono što je dobra vijest jeste da vremenski uslovi idu na ruku ratarima da pripreme zemljište za sjetvu.

– Nedavno smo imali i veće količine padavina koje su natopile sušnu zemlju, tako da je to veoma bitno. Ipak, rizik sjetve zbog plasmana je na poljoprivrednim proizvođačima – rekao je Marinković.

Ističe da su, što se tiče mineralnog đubriva, cijene stabilne te da se nisu mijenjale u odnosu na prošlu godinu.

S druge strane, Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kaže da nije došlo do značajne promjene u cijenama u odnosu na prošlu godinu.

– Poljoprivredni proizvođači već godinama suočavaju se s ozbiljnim izazovima koji prijete opstanku naše djelatnosti. Situacija u vezi s jesenjom sjetvom prošle i ove godine ostala je gotovo ista, regresirano gorivo i cijene repromaterijala nisu se značajno promijenili. Međutim, cijena pšenice, koja se kreće između 120 i 150 maraka, nije dovoljna da pokrije troškove proizvodnje. Gnojivo je takođe ostalo na istoj cijeni, ali to ne olakšava naše poteškoće. Najveći problem leži u tome što su subvencije koje primamo nedovoljne i često djeluju kao da nas guraju prema propasti, umjesto da nam pomognu u oporavku. Tržište ne može apsorbovati naše proizvode, a mi nemamo gdje plasirati pšenicu koju proizvodimo. Već godinama trajemo u ovakvom stanju i sada smo došli do tačke gdje više ne možemo izdržati – rekao je Bakajlić.

Kako je rekao, naša industrija je na koljenima i ako se ovako nastavi poljoprivreda će u potpunosti propasti.

– U narednim danima planiramo istupiti javno kako bismo skrenuli pažnju na ozbiljnost ove situacije i na hitnost promjena koje su potrebne da bi se spasili domaći poljoprivredni proizvođači – zaključuje Bakajlić, prenose Nezavisne.

CATEGORIES
Share This