Italijani odnijeli najviše javnog novca iz BiH

Italijani odnijeli najviše javnog novca iz BiH

Vrijednost dvadeset najvećih poslova koji su kroz javne nabavke u Bosni i Hercegovini dodijeljene stranim firmama u prošloj godini iznosi preko 70 miliona maraka.

Od te sume 43,7 miliona KM je ugovoreno u Republici Srpskoj, najviše na Jahorini, gdje su stranci angažovani na tri projekta vrijedna 32 miliona maraka, pokazuju podaci Agencije za javne nabavke BiH.

Italijanski “Leitner” je kompanija koja je dobila najvredniji ugovor u BiH kada su strane kompanije u pitanju.

Za posao nabavke nove sklopive šestosjedne žičare oni će dobiti nepunih 17 miliona maraka.

Olimpijski centar “Jahorina” je ugovorio i nabavku sistema za osnježavanje staza u ski centru “Igrišta”. Ugovor je dodijeljen kompaniji “Technoalpin” takođe iz Italije, a njegova vrijednost je 8,9 miliona KM.

Poslove na Jahorini je sklapao i ugovarao i Ugostiteljski servis Republike Srpske.

Za projektovanje, rekonstrukciju, nadogradnju i adaptaciju hotela “Partizan” firmi “Bauwesen” iz Srbije dodijeljen je ugovor “težak” nepunih šest miliona maraka.

Kada je riječ o ostatku Republike Srpske, najveći ugovor je sklopljen u Ugljeviku, gdje je Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik tender vrijedan deset miliona maraka za izgradnju transporta šljake dodijelila preduzeću “Engineering Dobersek” iz Beograda.

Izvor: Agencija za javne nabavke BiH

Vrijedne poslove sa strancima ugovarala je i uprava Željeznica Republike Srpske i Univerzitetsko-kliničkog centra S u Banjaluci.

Ti poslovi su na 12. odnosno na 17. mjestu na listi najvećih ugovora sa kompanijama koje nisu iz BiH.

Najveći posao koji je ugovoren u Federaciji BiH vrijedan je 8,3 miliona KM i odnosi se na održavanje vjetroelektrane Mesihovina. Posao je dodijeljen firmi “Siemens Gamesa” sa sjedištem u Hrvatskoj.

Drugi najveći ugovor u ovom entitetu preko javne nabavke je dobilo preduzeće “Expo Dubai 2020” kojem je ministarstvo privrede kantona Sarajevo dalo četiri miliona maraka za učešće na istoimenom sajmu.

Treći najveću nabavku dodijelila je “Lutrija BiH” koja je sa firmom “Scientific Games International” ugovorilo 2,4 miliona maraka vrijedan posao štampanja i izrade srećki.

CAPITAL

CATEGORIES
Share This