Istorijski rekord Rusije u izvozu izvan sektora energetike

Istorijski rekord Rusije u izvozu izvan sektora energetike

Najveći uvoznici ruskih proizvoda su Kina sa 15,6 milijardi dolara, Kazahstan – 14,4 milijardi, Belorusija – 11,4 , Turska- 10,9 i SAD – 7,9 milijardi dolara

Rusija je u 2021. godini povećala izvoz proizvoda koji ne potpadaju pod energente i sirovine za 36 odsto i ostvarila promet od 191 milijardu dolara, što je istorijski rekord.

„Rast je ostvaren u praktično svim segmentima, ali najviše u oblasti crne i obojene metalurgije, proizvodnje đubriva, drvnoprerađivačkoj, hemijskoj oblasti, sektoru elektro opreme“, navela direktorka Ruskog izvoznog centra Veronika Nikišina.

Kako je dodala, pandemija virusa korona stvorila je nove mogućnosti za domaće proizvođače da izađu na globalno tržište i učvrste svoje pozicije.

Prema podacima, za 11 meseci prošle godine najveći rast izvoza ostvaren je u hemijskoj industriji – 54 odsto, metalurgiji – 52, drvnoprerađivačkom kompleksu – 43, mašingradnji – 31 i prehrambenom sektoru – 23 odsto.

Najveći uvoznici ruskih proizvoda su Kina sa 15,6 milijardi dolara, Kazahstan – 14,4 milijardi, Belorusija – 11,4 , Turska- 10,9 i SAD – 7,9 milijardi dolara.

Izvor: Sputnjik

 

CATEGORIES
Share This