Inflacija zabrinjava ministre financija, ECB signalizira povećanje kamata

Inflacija zabrinjava ministre financija, ECB signalizira povećanje kamata

Njemački ministar financija Kristijan Lindner nazvao je na sastanku ministara financija eurozone rekordnu inflaciju ‘programom osiromašenja’ stanovništva i ‘prijetnjom ekonomskom razvoju’, prenose svjetske agencije.

– Borba protiv inflacije mora biti veliki politički prioritet na evropskom nivou – rekao je Kristijan Lindner u Briselu u ponedjeljak, nazvavši nedavno povećanje potrošačkih cijena razlogom najveće zabrinutosti stanovnika.

Zemlje evrozone suočavaju se s rekordnom inflacijom, koja je u aprilu u prosjeku dosegnula 7,4 posto. Estonija i Litva, najteže pogođene zemlje evrozone, zabilježile su rast cijena na godišnjem nivou za 19, odnosno 16,6 posto.

Rast potrošačkih cijena posljedica je ponajviše skoka cijena energije i poremećaja u nabavnim lancima, što je odatno pogoršano ratom u Ukrajini.

– Visoke cijene energije i drugih dobara na svjetskim tržištima znači da nam je, na kontinentu, naša kupovna moć pala – rekao je Pašal Donohe, irski ministar financija.

– Međutim, sada smo otporniji da se suočimo s ovim novim šokom – rekao je Donohe, navodeći prošle štednje, ‘zdrave bilance u financijskom sektoru te fleksibilnost i agilnost ekonomije’ kao pozitivne pokazatelje.

Prošle je sedmice Evropska komisija revidirala svoju ekonomsku prognozu, prilagodivši svoju projekciju ekonomskog rasta u Evropskoj uniji i evrozoni u 2022. na 2,7 posto, s prethodnih 4 posto.

Lindner je pozvao zemlje u evrozoni ‘da učine sve što je moguće kako bi vratile stabilnost što je prije moguće’ sugerišući smanjenje deficita i javne potrošnje na temelju dugu kako bi se ublažila inflacija.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristina Lagarde naznačila je, pak, u ponedjeljak na blogu da bi kreditiranje uskoro moglo poskupiti.

– Na temelju trenutnih izgleda, vjerovatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja – napisala je Lagarde, dajući najjasniju naznaku da ECB ide prema svom prvom povećanju kamatnih stopa nakon niza godina.

Trenutačno je ključna depozitna stopa središnje banke na minus 0,5 posto. Glavna stopa refinanciranja je na nuli.

Daljnji porast stope ovisit će o izgledima inflacije, rekla je Lagarde, upozoravajući da se tempo i ukupni obim prilagođavanja ne mogu odrediti unaprijed.

Na sastanku u Briselu u ponedjeljak su ministri financija evrozone takođe raspravljali i kako nastaviti sa bankarskom unijom, odgovorom Evropske unije na financijsku krizu 2008. godine, čije je provođenje zastalo posljednjih godina.

Ministri su također razmotrili prijave za mjesto lidera Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), tijela zaduženog za spašavanje članica evrozone, smanjivši broj kandidata na tri. Sadašnji glavni direktor Klaus Regling odlazi u penziju u septembru.

LiderMedia

CATEGORIES
Share This