Inflacija u EU prekoračila 10 posto u avgustu

Inflacija u EU prekoračila 10 posto u avgustu

Godišnja stopa inflacije u EU u avgustu je premašila 10 odsto i na novim je rekordnim nivoima, pokazao je izvještaj Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u avgustu je bila dvocifrena, dosegnuvši u prosjeku 10.1 odsto, novi najviši nivo otkad je evropski statistički ured počeo objavljivati izvještaje.

U julu iznosila je 9.8 odsto. U eurozoni godišnja stopa inflacije u avgustu je uvećana za 0.2 odstotna boda, na 9.1 odsto, dosegnuvši također novi najviši nivo otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj. Time je potvrđena procjena s kraja avgusta.

U istom mjesecu lani potrošačke su cijene na godišnjoj nvou u 27-članoj Uniji bile više za 3.2 odsto, a u 19-članoj eurozoni za tri posto. Rekordne godišnje stope inflacije ponajprije su rezultat nastavljenog snažnog rasta cijena energenata, za 38.6 odsto u području primjene zajedničke evropske valute, pokazuju tablice evropskog statističkog ureda.

Snažno su ponovno porasle i cijene u kategoriji hrane, alkohola i duhana, za 10.6 odsto u odnosu na avgust lani. Na mjesečnom nivou inflacija je u EU iznosila 0.7 odsto, a u eurozoni 0.6 odsto.

Biznisinfo

CATEGORIES
Share This