Inflacija u BiH najveća od 1997. godine!

Inflacija u BiH najveća od 1997. godine!

Poskupljenja će nastaviti da se nižu a situacija je neizvjesna, ističu ekonomisti.  Ocjenjuju i da je inflacija od 5,5 odsto visoka, a to se odražava na svakodnevni život običnih građana ali i u privredi.

Godišnja inflacija u BiH, koja je krajem prošle godine dostigla rast od 5,5 odsto, predstavlja najveći rast inflacije još od 1997. godine.  Sve to direktno se odražava na građane, navode ekonomisti. Privrednici ističu da rast inflacije donosi ulazak u zonu nesigurnosti.

Poskupljenja će nastaviti da se nižu a situacija je neizvjesna, ističu ekonomisti.  Ocjenjuju i da je inflacija od 5,5 odsto visoka, a to se odražava na svakodnevni život običnih građana ali i u privredi.

”Najprije je došlo do poskupljenja energenata, goriva koje je stalno poskupljivalo sad vidimo i električna enegrija za privredu, sve se to direktno odražava na građane. Dolazi do poskupljenja transporta koji je značajno poskupio a samim tim do poskupljenja proizvodnje onih finalnih gotovih proizvoda i namirnica koje građani koriste u svakodnevno kupuju. Dakle došlo je do značajnog poskupljenja svih životnih namirnica”, izjavila je ekonomista, Mirjana Orašanin.

U Srpskoj je uništena srednje razvijena privreda, ušli smo u ogromne gubitke i deficite, stižu radničke doznake, a inflacije nema, ocjenjuju ekonomski stučnjaci.

”I sad smo došli do kraja, nemamo svojih roba, a kupujemo strane robe. Pošto nemamo svojih, nema konkurencije domaćih roba, pa onda stranci dižu cijene svojim robama. Mi imamo robe iz uvoza koje su ovdje skuplje nego u njihovim domaćim zemljama. Sada stranci upravljaju našim cijenama jer je za ovih 20 godina domaća privreda uništena i mi nikako ne možemo da se suprostavimo stranim robama”, rekao je ekonomski stručnjak Aleksa Milojević.

Svaka inflacija preko tri odsto pravi probleme kako cijena prema glavnim kupcima tako i plata, kažu privrednici.

”U budućem periodu može se desiti da poslodavci ostanu bez određenog dijela kupaca i da tu imaju problem i eventualno može se desiti da ostanu bez dijela radnika ako ne budu pratili inflaciju u smislu rasta plata. Prema tome, to je više problem prilagođavanja tržištu nego što je problem u smislu da neko neće moći nešto proizvoditi”, izjavio je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Ovo nije prolazno stanje, bićemo sve siromašniji jer ćemo morati vraćati dugove, prognoze su ekonomskih analitičara. Saglasni su da vlast mora naći rješenje i pomoći i privredi ali i građanima.

(BN)

CATEGORIES
Share This