Inflacija 14,7 odsto: Evo koliko su za godinu dana poskupjeli hrana i gorivo u Srpskoj

Inflacija 14,7 odsto: Evo koliko su za godinu dana poskupjeli hrana i gorivo u Srpskoj

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su bile više za 0,5 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec 2021. u prosjeku bile više za 14,7 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u 11, a niže cijene u jednom odjeljku, podaci su Zavoda za statistiku Srpske.

Najveći godišnji rast cijena u novembru 2022. zabilježen je u odjeljku Prevoz, 24,5 odsto, usljed povećanja cijena u grupi Goriva i maziva za putnička vozila i u grupi Prevoz putnika u avio saobraćaju od po 33,5 odsto. U odjeljku Hrana i bezalkoholna pića zabilježen je rast cijena od 24,4 odsto, zbog viših cijena u grupama Mlijeko i mliječni proizvodi od 41,2 odsto i Ulja i masnoće od 32,8 odsto, a u odjeljku Restorani i hoteli 12 odsto, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 14,6 odsto.

Slijedi odjeljak Stanovanje sa povećanjem od 11,5 odsto, usljed rasta cijena u grupi Tečna goriva od 43,2 odsto, te odjeljak Namještaj i pokućstvo sa povećanjem od 11 odsto, zbog viših cijena u grupi Veći alati i oprema za domaćinstvo od 14,7 odsto. U odjeljku Rekreacija i kultura cijene su povećane za 9 odsto, usljed viših cijena u grupi Proizvodi za kućne ljubimce od 29,3 odsto, a zatim odjeljak Ostali proizvodi i usluge sa povećanjem od 8,1 odsto, zbog viših cijena u grupi Usluge frizerskih salona od 14,8 odsto.

Niže cijene na godišnjem nivou, u novembru 2022. zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća za 6,8 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This