Hoće li Šveđani ostati bez penzija zbog propasti američkih banaka?

Hoće li Šveđani ostati bez penzija zbog propasti američkih banaka?

Ukupni udio švedskog penzionog fonda u tri propale američke regionalne banke iznosio je 21 milijardu švedskih kruna odnosno oko 2,2 milijarde evra.

 

Najveći švedski penzioni fond “Alekta” u kome se čuvaju sredstva oko 2,6 miliona Šveđana, poslije propasti dvije američke banke, Banke Silicijumske doline i Signačer banke, suočava se sa gubitkom od preko milijardu dolara.

Fond se našao na meti oštrih kritika u Švedskoj zbog investiranja u banke koje su bile fokusirane na digitalne tehnologije i kriptovalute.

– Ono što se dogodilo prošle sedmice, mislimo da je veliki neuspjeh za nas kao investitora. Moramo nešto naučiti iz ovoga i preduzeti akcije na osnovu naučenih lekcija – priznao je izvršni direktor Alekte Magnus Biling za Blumberg.

Švedski penzioni fond počeo je 2017. godine da kupuje akcije Signačer banke i matične kompanije SVB fajnenšel, kao i regionalne banke Prva republička banka da bi dvije godine kasnije povećala udio. Do kraja 2022. godine “Alekta” je bila četvrti po veličini akcionar SVB fajnenšela, šesti najveći akcionar Signature banke i peti najveći akcionar PRB-a, koji je u ponedjeljak zabilježio pad akcija za skoro 70 odsto zajedno sa drugim regionalnim bankama.

Prva republička banka je uspjela da oporavi vrijednost akcija za više od 50 odsto u utorak poslije masovne rasprodaje u ponedjeljak. Kompanija je tokom vikenda objavila da je ugovorila kredit od 70 milijardi dolara od DžP Morgana a time i “dodatni kapacitet zaduživanja” od FED-a. Ipak, dionice ove banke su i dalje u padu više od 60 odsto u odnosu na početak godine.

Ukupni “Alektin” udio u ove tri propale američke regionalne banke iznosio je 21 milijardu švedskih kruna odnosno oko 2,2 milijarde evra.

Biling je u utorak pokušao da umiri svoje švedske klijente poslije mračnog početka nedjelje američkih banaka, napominjući da ulaganja “Alekte” u tri regionalne banke iznose svega jedan odsto njenog ukupnog kapitala.

– Sa stanovišta korisnika, ovo uopšte nema materijalnog uticaja. To neće uticati na penzije koje garantujemo našim klijentima – rekao je Biling, nazvavši švedski penzioni sistem “veoma robusnim”.

Švedska uprava za finansijski nadzor je ove nedjelje izjavila da takođe vjeruje da lokalni finansijski sistem neće biti pod uticajem problema američkih regionalnih banaka, tvrdeći da ima “značajnu otpornost”, objavio je Fajnenšel tajms.

politika.rs

CATEGORIES
Share This