HOĆE I PARE I JARE Poslodavci u građevinarstvu povećali i dobit i cijene stanova, pogledajte koliko KOŠTA KVADRAT

HOĆE I PARE I JARE Poslodavci u građevinarstvu povećali i dobit i cijene stanova, pogledajte koliko KOŠTA KVADRAT

Najočigledniji primjer zloupotrebe najniže plate je sektor građevinarstva, u kojem poslodavci bilježe profit, a zaposleni rade za male plate.

Naime, u ovom sektoru je zaposleno oko 12.000 radnika, od čega svega 1.000 nekvalifikovanih, uprkos čemu je prosječna plata samo 1,22 puta veća od najniže plate i iznosi 1.097 KM. To znači da je većina radnika i sa srednjom i visokom stručnom spremom prijavljena na najnižu platu ili iznos neznatno veći od ntoga, a ostatak primaju u koverti, upozoravaju iz Saveza sindikata Srpske.

Zato ne čudi što su privredni subjekti iz ovog sektora lani  ostvarili dobit od oko 309 miliona KM, što je za čak 100 miliona KM ili 46 odsto više nego u 2022, navodi se u dokumentu Novi sistem plata, koji je kreirao ovaj savez.

Uprkos tome, prosječna cijena po metru kvadratnom završenog i prodatog stana u prvom kvartalu ove godine iznosila je 2.851 KM i veća je za 24,1 odsto u odnosu na isti period lane.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevine,  kaže da je situacija u ovom sektoru kritična.

– Jedan od osnovnih problema je to što su radnici mahom prijavljeni na minimalac, a ostatak plate primaju u koverti. Naravno, to je teško dokazivo, jedino ako radnik prijavi. Oni se plaše da ne ostanu bez posla, na čemu poslodavci ostvaruju značajne uštede – ističe za Srpskainfo Vrabičićeva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da su problem i male plate u ovom sektoru, po čemu su zaposleni u građevinarstvu, u odnosu na druge djelatnosti, na samom začelju.

– S druge strane, poslodavci ostvaruju veliki profit, ali im ni to nije dovoljno. Naime, cijene kvadrata snoih stanova stalno rastu – ističe Vrabičićeva.

Kad je riječ o platama, kaže da bi novim sistemom obračuna, koji je predložio pomenuti savez, situacija postala daleko uređenija.

– Minimalnu platu bi dobijali samo NK radnici, a za ostale su predloženi koeficijenti. Bile bi razdvojene stručne spreme, odnosno poslovi – kaže Vrabičićeva.

A u građevinarstvu je najviše radnika sa SSS – 46 odsto, te KV radnika – 22 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Međutim, pomenuti iznos prosječne plate u ovoj oblasti govori u prilog tome da su radnici, bez obzira na stručnu spremu, mahom prijavljeni na minimalac.

Sindikalci upozoravaju da, praksom isplate dijela plate na ruke, poslodavci sektoru građevinarstva uštede najmanje oko 2 miliona KM mjesečno, odnosno oko 24,1 milion KM godišnje, po osnovu neuplate poreza i doprinosa za dio plate koji ide u koverti.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This