Globalni rast otporniji nego što se očekivalo

Globalni rast otporniji nego što se očekivalo

– Finansijski sistem i globalni rast su otporni uprkos nedavnim dešavanjima u finansijskom sektoru, izjavili su ministri finansija G7 i guverneri centralnih banaka.

Ministri G7 i guverneri banaka sastali su se juče u Vašingtonu sa zvaničnicima Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Odbora za finansijsku stabilnost i ukrajinskim ministrom finansija Sergijem Marčenkom.

Pokazalo se da je globalni rast otporniji nego što se očekivalo. Inflacija je i dalje povišena, a centralne banke ostaju snažno posvećene postizanju stabilnosti cijena“, navodi se u saopštenju G7.

Izvor navodi da u isto vrijeme, nedavna dešavanja u finansijskom sektoru naglašavaju neizvjesnost u pogledu globalnih ekonomskih izgleda i potrebu da se ostane na oprezu.

Ponovo potvrđujemo da je finansijski sistem otporan, podržan brzim odgovorima relevantnih vlasti, kao i reformama finansijske regulative sprovedene nakon globalne finansijske krize 2008. godine“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe i da se nastavlja podrška Ukrajini kao i primjena sankcija i drugih ekonomskih mjera protiv Rusije kao odgovor na njenu specijalnu vojnu operaciju.

Ponavljamo našu snažnu posvećenost uvođenju sankcija i drugih ekonomskih mjera protiv Rusije. Energično radimo na sprečavanju i na mjerama protiv zaobilaženja sankcija i drugih ekonomskih mjera u različitim forumima, na kolektivnom i nacionalnom nivou. Nastavljamo da pratimo efikasnost naših sankcija, preduzimamo dalje radnje po potrebi i jačamo njihovu primjenu“, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su pozdravili i što je Izvršni odbor MMF-a odobrio program za Ukrajinu vrijedan 15,6 milijardi dolara, koji bi trebalo da odgovori na najhitnije potrebe Ukrajine za finansiranjem i olakša strukturnu reformu u toj zemlji.

Srna

CATEGORIES
Share This