Gasprom reagovao: Nema razloga za prekid gasa

Gasprom reagovao: Nema razloga za prekid gasa

Ruska strana saopštila je juče da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

Stoji ovo u reakciji na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit gotovo trećine gasa za Evropu, preko gasne stanice “Sohranovka”.

Ruska kompanija Gasprom takođe je odbacila kao “tehnički nemoguću” ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke “Sohranovka” u tačku “Sudža”, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, prenio je Interfaks.

Gasprom je danas dobio zvanično obavještenje od GTSOU da ukrajinska strana, ”pozivajući se na okolnosti više sile”, prestaje da prihvata gas za tranzit preko gasne stanice „Sohranovka“, od sutra u sedam časova, da će prijave za prevoz biti odbijene i da se gas neće primati.

GTSOU predlaže da se sve količine tranzita prenesu na stanicu “Sudža”, izjavio je predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov.

– S tim u vezi, Gasprom izjavljuje da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile i da ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu – rekao je predstavnik ruske kompanije.

On je naglasio da Gasprom u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.

GTSOU je ranije danas saopštio da će isključiti gotovo trećinu ruskog gasa koji se prevozi preko Ukrajine ka Evropi zbog rata u toj zemlji.

Kako je saopštio GTSOU “okolnosti više sile” su u činjenici da su dvije stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo do “miješanja okupacionih snaga u tehničke procese”.

Kompresorsku stanicu “Novopskov” u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, prenio je Rojters.

(Tanjug  Foto:AP)

CATEGORIES
Share This