Ford ukida više od 1.000 radnih mjesta

Ford ukida više od 1.000 radnih mjesta

Otkazi su sastavni deo najavljenih promjena u proizvodnji u Evropi, rekla je portparolka. U fabrici u Valensiji trenutno radi 5.800 radnika

Američki proizvođač automobila „Ford“ planira ukinuti 1.100 radnih mjesta u fabrici u Valensiji, rekla je juče portparolka kompanije.

Otkazi su sastavni dio najavljenih promjena u proizvodnji u Evropi, rekla je portparolka. U fabrici u Valensiji trenutno radi 5.800 radnika.

„Ford će konstruktivno sarađivati sa sindikalnim partnerima kako bi ublažio uticaj otkaza na zaposlene, njihove porodice i na lokalnu zajednicu“, navela je porparolka. Kompanija je odlučila da u Valensiji više neće sastavljati monovolumen „Galaxy“ i karavan „S-Max.“

Prošle godine je „Ford“ najavio da odlaže ulaganja u proizvodnju u Španiji zbog „revidiranih izgleda za Evropu“, ali je potvrdio da bi do kraja decenije trebalo da počne proizvodnja električna vozila u španskoj fabrici.

Proizvodnja električnih vozila podrazumijevaće smanjenje broja radnih mjesta, rekao je „Ford“ prilikom predstavljanja projekta, prenose Nezavisne.

Američka kompanija već je najavila da će ugasiti 2.300 radnih mjesta u Njemačkoj i 1.000 u Britaniji. Od 2030. planiraju u EU prodavati samo električne automobile.

(Dan)

CATEGORIES
Share This