Fiskalizacija u Srpskoj uveliko kasni – sve usporavaju američke sankcije

Fiskalizacija u Srpskoj uveliko kasni – sve usporavaju američke sankcije

Da kod nas ništa ne može po propisima i pravilima i na vrijeme,dokaz je i nova fiskalizacija.

Ovaj put sve usporavaju američke sankcije jer sav posao oko novih fiskalnih kasa trebalo je da radi firma Sirius 2010 koja je pod sankcijama i pred gašenjem što je izazvalo spekulacije da se banjalučka firma Mikroelektronika povlači iz posla što dodatno usporava proces. Istražili smo ko je ovdje zakuvao čorbu zvanu fiskalizacija?

Koliko sve kasni i koliko je alarmantno pokazuje i to da je čak i Poreska uprava na svom zvaničnom sajtu poslala upozorenja o kašnjenju fiskalizacije.

Prvo je 20. septembra podsjetila da se približava krajnji rok za fiskalizaciju 17.12.ove godine, a onda kad niko na to nije reagovao, samo 4 dana kasnije objavila izmjene pravilnika o fiskalizaciji gdje je rok za objavu javnog poziva za pokretanje postupka fiskalizacije pomjeren na 29. januar 2025. godine.

Upravo na tu temu na adresu BN televizije stigao je mejl čitaoca BN portala čije ime je poznato redakciji, a u kojem piše da prema propisima, usluga obuke i defiskalizacije je besplatna a na terenu se dešava suprotno, odnosno serviseri naplaćuju te usluge što nije u skladu sa zakonom.

„Dosadašnji fiskalni serviseri, koji su ranije bili zaduženi za održavanje i servisiranje fiskalnih uređaja, nastavljaju da naplaćuju usluge od privrednika i nakon uvođenja novog sistema. Uprkos jasnom zakonu, privrednici su primorani plaćati dvostruko – za servis i održavanje koje naplaćuju stari fiskalni serviseri dok istovremeno plaćaju i ‘Siriusu’, koji ovu uslugu naplaćuje po cijeni od 33,93 KM“, piše u mejlu dostavljenom redakciji BN portala.

Na isti problem ukazuje i poslovna zajednica. Ističu da je novi sistem fiskalizacije uveden kako bi pojednostavio procese i smanjio troškove, a ne da se usluga plaća dvostruko.

„Imajući u vidu sve ono što je obaveza Ministarstva koje želi podatke, a mi plaćamo link i ostalo što je potrebno da bi se dostavili ti podaci, apsolutno je nepotrebno da imamo bilo kakav trošak što se tiče fiskalnih kasa,a to je i opredjeljenje svih onih koji su uvodili jer bilo koji trošak može se smatrati kao parafiskalno opterećenje“, smatra Saša Aćić, Unija poslodavaca  RS.

Mnogi se pitaju zbog čega se uopšte uvode novi fiskalni računi jer jedini novitet na novom računu je QR kod čije bi skeniranje trebalo da prikaže detalje računa i firme. Međutim, ni to ne radi kako treba pa se ekonomisti pitaju šta onda ulazi u cijenu od 33,93 KM koja se uvodi mjesečno za novu fiskalizaciju?

„Zaista bih volio da znam šta to plaćamo i kome jer ako je to najam mašine zašto ne dati mogućnost da ja kupim mašinu pa da ne plaćam tih 33 marke. Mora biti tačna informacija iz Poreske uprave o tome šta sve je obaveza korisnika šta Poreske uprave i šta je obaveza onoga koji će to sve povezati u sistem tih softverskih kuća koje to rade“, ističe Zoran Pavlović,ekonomista.

Da su sankcije udarile sa svih strana, govori informacija da je navodno banjalučka firma Mikroelektronika, koja je trebalo da uradi proces fiskalizacije u Srpskoj, odlučila da se povuče iz posla sa firmom Sirius 2010.

I na kraju se nameće logično pitanje –  zašto privrednici skupo plaćaju nove kase, šta tačno znači subvencija za nabavku kasa i na koji način te kase sankcionisani Sirius iznajmljuje privrednicima i kome privrednici plaćaju te usluge.

Kada će zvanične institucije javnosti objasniti šta je čija obaveza u novoj fiskalizaciji, ko će ju provoditi i može li to raditi firma koja je pod sankcijama. Na sva ova dešavanja i pitanja kao i na naš pismeni dopis, Poreska uprava odgovara ćutanjem.

(BN)

CATEGORIES
Share This