Firme u Njemačkoj u problemu zbog nedostatka kadrova

Firme u Njemačkoj u problemu zbog nedostatka kadrova

Mnoge firme u Njemačkoj očajnički traže zaposlene, ali ih ne mogu pronaći. Nakon korona krize mnoge firme u Njemačkoj sada se suočavaju s nedostatkom radnika.

Do nedostatka kadrova je došlo zbog činjenice da su neke kompanije tokom krize zapošljavale manje radnika. Neke su na to bile primorane, a neke su same odlučile otpustiti dio radnika.

Zbog toga danas u Njemačkoj, po riječima stručnjaka, nedostaje radnika u svim industrijama. Nedostatak radnika je vidan u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, ustanovama za njegu, medicinskim ordinacijama, a posebno u aerodromima.

Njemački mediji pišu kako je zabilježen i manji broj otkaza. Tokom krize mnogi su poslodavci iskoristili skraćeno radno vrijeme i na taj su način izbjegli otkaze.

– Mnogi su takođe pokušali zadržati svoje ljude jer je nedostajalo kadrova – rekao je stručnjak za istraživanje tržišta rada.

A zaposleni su se suzdržali i od davanja otkaza zbog slabe perspektive na tržištu rada.

Prema Državnoj agenciji za zapošljavanje ljudi koji su tokom krize ostali bez posla potražili su posao u drugim sektorima.

Prema novoj studiji Instituta njemačke privrede, posebno su hoteli i restorani izgubili mnogo zaposlenih koji su se prebacili na maloprodaju, transport i logistiku.

Prema podacima njemačkog Zavoda za zapošljavanje, u ugostiteljstvu je u prvoj godini korone izgubljeno oko 47.000 radnih mjesta. U vazdušnoj industriji zabilježeno je 13 odsto manje zaposlenih.

Normalizacija tržišta rada moguća je tek iduće godine.

– Sve industrije pogođene koronom sada imaju isti problem. Sve žele pokriti svoju nagomilanu potražnju u isto vrijeme i u kratkom roku – rekao je stručnjak, prenosi Blic.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This