Finansijski potres u Americi: Propala velika banka

Finansijski potres u Americi: Propala velika banka

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zaplenila je danas imovinu banke Silicijumske doline, koja je propala nakon što su štediše, uglavnom tehnološki radnici i kompanije koje se bave rizičnim kapitalom, počeli ubrzano da povlače novac.

Ovo se smatra najvećim bankrotom od kolapsa banke Vašington Mutual tokom finansijske krize 2008. godine, preneo je AP.

Do kolapsa banke Silicijumske doline došlo je dva dana nakon što je ograničila povlačenje sredstava, a „naglo opadanje vrednosti njenih investicionih sredstava šokiralo je Volstrit i štediše“.

Deponenti, sudeći prema fotografijama koje obilaze sve, već staju u red da podignu svoje uloge.

FDICje u petak naredio zatvaranje banke Silicijumske doline i odmah preuzeo sve njene depozite.

– Banka je imala 209 milijardi dolara imovine i 175,4 milijarde dolara depozita u trenutku propasti – navodi se u saopštenju FDIC-a.

Silicijumska dolina, jedan od ključnih zajmodavaca tehnoloških startapa sa sedištem u Kaliforniji, bila je, kako se navodi, veoma izložena tehnološkoj industriji. Međutim, iako stižu uveravanja da su male šanse da „inificira“ bankarski sektor, izgleda da se „finansijska zaraza“ proširila na delove bankarskog sektora, što je navelo američku ministarku finansija Dženet Jelen da javno uveri investitore da je bankarski sistem otporan.

Bilo je nejasno koliko je depozita u ovom trenutku iznad granice osiguranja od 250.000 dolara.

Primetno je da FDIC nije objavio kupca imovine Silicijumske doline, što je uobičajeno kada dođe do urednog zatvaranja banke.

Imovina banke zaplenjena je usred radnog dana, što je znak koliko je situacija postala teška.

Finansijska situacija banke Silicijumske doline sve je više bila dovedena u pitanje ove nedelje nakon što je banka objavila planove da prikupi do 1,75 milijardi dolara kako bi ojačala svoju kapitalnu poziciju usred zabrinutosti zbog viših kamatnih stopa i problema u ekonomiji.

Akcije finansijske grupe banke Silicijumske doline, pale su skoro 70 odsto pre nego što je trgovanje zaustavljeno.

Banka je potom izvestila da su pokušaji prikupljanja kapitala propali i da želi da bude prodata.

Silicijumska dolina nije bila mala banka, već je rangirana kao 16. najveća u zemlji, sa aktivom od 210 milijardi dolara.

(Novosti) Foto:Profimedia

CATEGORIES
Share This