„Fabrike i kompanije smanjuju broj zaposlenih, ulaze u bankrote i stečajeve“ Njemačka ekonomija u VELIKOJ JE KRIZI, a ova zemlja postala je vodeća u industriji

„Fabrike i kompanije smanjuju broj zaposlenih, ulaze u bankrote i stečajeve“ Njemačka ekonomija u VELIKOJ JE KRIZI, a ova zemlja postala je vodeća u industriji

Skoro svaki dan pročitamo bar jedan tekst o zatvaranju poznatih kompanija, fabrika, prodavnica. Jedan od najnovijih slučajeva je kriza koja se dogodila u Folksvagenu. Kraj svim ovim ekonomskim neprilikama se ne nazire.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu ranije je objasnio za “Blic Biznis” u kakvom se stanju nalazi njemačka ekonomija, ali i kako će kriza koja se dešava u Njemačkoj u budućnosti uticati na ekonomiju.

– Kriza u Njemačkoj je počela ratom u Ukrajini, a to se odrazilo i na radnike i na poslovanje mnogih kompanija. Drugi problem je velika konkurencija, prije svega mislim na Kinu. Kina je postala vodeća u mnogim industrijskim djelatnostima – kaže Savić.

– Njemačka u velikoj krizi htio to neko da prizna ili ne – dodao je on.

– Dosta fabrika počelo je da se seli na zapad. Mnoge fabrike i kompanije smanjuju broj zaposlenih, ulaze u bankrote i stečajeve, nije moguće da se sve to ne odrazi na poslovanje. Naravno, uvijek postoji mogućnost da njemačke, ili na primjer francuske kompanije obezbijede plasman i na nekim drugim tržištima – rekao je profesor.

– U svakom slučaju to može da ima ozbiljne posljedice i na srpsku industriju, odnosno na fabrike koje dolaze iz sveta i koje funkcionišu u Srbiji. Ali sad, da li će to biti dramatično? Ne, ne očekujem da će biti dramatično, ali da će biti određenih posljedica to svakako – dodaje on.

Kriza u Folksvagenu

Grupa Folksvagen objavila je pad globalnih isporuka u trećem kvartalu od sedam odsto, što ukazuje na razmjere izazova s kojima se suočava evropski automobilski sektor.

Vodeći evropski proizvođač automobila prolazi kroz veliku obnovu jer po prvi put razmatra zatvaranje njemačkih fabrika zbog slabe evropske potražnje, konkurencije iz Kine, izazova koje donosi elektrifikacija vozila i visokih troškova proizvodnje u Njemačkoj.

– Bolja troškovna osnova, posebno u Njemačkoj, ključna je za ostanak uspješnim u ovom okruženju u budućnosti – rekao je član izvršnog odbora VW Marko Šubert.

Propala fabrika papira

Fabrika papira “Flensburg Fjord Paper” je nesolventna. To javljaju njemački mediji pozivajući se na izjave privremenog stečajnog upravitelja Hans-Petera Rehela.

Prema njegovim riječima, ta kompanija je nedavno podnijela odgovarajući zahtjev za stečaj.

Prema pisanju medija, razlozi trenutne nelikvidnosti su teška situacija na tržištu papira i povećani troškovi energije.

Trenutno oko 207 radnika kompanije do decembra će primati naknade za nelikvidnost od Zavoda za zapošljavanje

Poznata njemačka mesara otišla je u stečaj. Nakon 200 godina rada, mesara Holzapfel mora zauvijek zatvoriti svoja vrata. To je težak udarac i za radnike i za vjerne kupce.

U ovoj mesari ubuduće više niko neće moći da kupuje. Radnici su morali da budu otpušteni jer je kompanija morala da pokrene stečaj.

Ova tradicionalna mesara je prve kupce poslužila još 1815. godine. Nakon više od 200 godina, radnici i ljubitelji mesnih proizvoda moraju da kažu posljednje zbogom. Bankrot nije mogao da se izbjegne. U početku se čak činilo da ima neke nade.

Agencije

CATEGORIES
Share This