Evropska ekonimija imala skroman rast u drugom tromjesečju

Evropska ekonimija imala skroman rast u drugom tromjesečju

Evropska ekonomija je imala skroman rast i u drugom tromjesečju, izvijestio je u srijedu evropski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u evrozoni.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a i evrozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Stopa rasta u Uniji time je ostala nepromijenjena u odnosu na početak godine dok je u evrozoni blago smanjena, kliznuvši na 0,5 posto, izračunao je Eurostat, snizivši prvu procjenu za 0,1 postotni bod.

Statističari su za 0,1 postotni bod snizili i procjenu rasta aktivnosti u evrozoni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 3,9 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca ekonomija je imala rast  5,4 posto.

U Uniji aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana 4,0 posto, u skladu s prvom Eurostatovom procjenom. U prva tri ovogodinja mjeseca porasla je 5,5 posto.

Najveći pad u Poljskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast ekonomije u drugom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježen je u Holandiji, od 2,6 posto.

Slijede Rumunija i Švedska s rastom BDP-a za 2,1 odnosno 1,4 posto.

U Njemačkoj je ekonomija u drugom tromjesečju stagnirala.

Pad ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježile su Poljska, za 2,3 posto, Latvija, za 1,3 posto, Litva, za 0,4 posto, i Portugalija, za 0,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Snažan rast u Sloveniji

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile pozitivne godišnje stope rasta, a najviša je bila u Sloveniji gdje je iznosila 8,3 posto.

Slijedi Portugalija s rastom BDP-a za 6,9 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

Blizu su i Mađarska, Španija i Kipar sa stopama rasta od 6,5 odnosno 6,3 i 6,1 posto.

Najslabiji rast u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal bilježile su Njemačka i Slovačka, od 1,5 odnosno 1,6 posto, pokazuje druga procjena Eurostata.

Posustalo zapošljavanje

Zapošljavanje je u razdoblju od aprila do jula usporilo i u EU i u evrozoni, uz upola nižu stopu rasta na oba područja, od samo 0,6 posto.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje broj zaposlenih porastao je u EU za 2,3 posto, nakon 2,8-postotnog povećanja na početku godine.

U evrozoni uvećan je za 2,4 posto, takođe za pola postotnog boda slabije nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

LiderMedia

CATEGORIES
Share This