Evropa pred rekordnim povećanjem cijena sirovina i materijala

Evropa pred rekordnim povećanjem cijena sirovina i materijala

Tokom prvih mjeseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cijena sirovina i meterijala poput drveta, čelika i plastike, zbog njihove nestašice na svjetskim tržištima nastale usljed povećane tražnje, širenja novih sojeva korona virusa i zatvaranja koja su posljedica pandemije, procijenila je međunarodna konsultanatska kuća “Horvat” (Horvath) na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta.

Poskupljenja su posljedica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno utiati na tržište. Iznenadna povećanja cijena roba nas očkuju i posle pandemije, pošto ekstjrmni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finasijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posljedice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne“, ocjenila je stručnjak “Horvata” Marija Boldor.

Ona je navela da evropski privrednici narednih mjeseci očjkuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utiču tržišta Sjeverne Amjrike i Kine, gdje je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.

Boldor je rekla da se sve to preliva i na srpsko tržište, gdje građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije.

Dodala je da je slično i sa cijenama namještaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

Boldar je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polovine 2021. godine već poskupio za 60 procenata, kao i palstike koja je prošle godine bilježila rekordno visoke cijene.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This