ERS nije popustila, trgovcima i hotelijerima najskuplja struja

ERS nije popustila, trgovcima i hotelijerima najskuplja struja

BANJALUKA – Zahtjev trgovaca i hotelijera u Srpskoj da im se se cijena struje smanji i uskladi sa ostatkom privrede nije pirhvaćena od strane „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS), zbog čega navedeni privrednici neće potpisivati nove ugovore sa ERS, saznaje portal CAPITAL.

Predstavnici ERS-a, Privredne komore Republike Srpske i poslodavci iz navedene dvije grane privrede sastali su se danas u Banjaluci kako bi još jednom razmotrili mogućnost da struja poskupi u manjem obimu, ali dogovora nije bilo.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže kako je Komora stava da svi privrednici moraju imati istu cijenu, ali da u ERS-u nisu imali razumijevanja.

Oni smatraju da trgovci imaju visoke promete i na osnovu toga pravdaju visoke cijene. Međutim, smatram da je to paušalno posmatranje koje nije utemeljeno na kvantitativnim pokazateljima. Visok prmet ne znači visoku stopu dobiti”, kazao je Račić.

Ocijenio je i kako troškovi ERS-a nisu rasli u istoj mjeri koliko je planirano poskupljenje struje, a koje u zavisnosti od privredne grane ide između 40 i 100 odsto.

Inače, kako CAPITAL saznaje, među privrednicima se pojavila i inicijativa da se pokrene pitanje ustavnosti tarifnih grupa i da se preispita njihova zakonitost.

ERS je, da podsjetimo, za većinu privrede ponudila cijenu struje od 53 evra po megavat času, ali je za pojedine branše poput trgovine i hotelijerstva ta cijena puno viša.

capital.ba

CATEGORIES
Share This