Elek: Naplaćujemo pet puta manju cijenu transporta

Elek: Naplaćujemo pet puta manju cijenu transporta

Direktor “Sarajevo gasa” iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek rekao je Srni da “Sarajevo gas”, koji je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske, naplaćuje pet puta manju cijenu transporta gasa nego što “Energoinvest” /Sarajevo/ plaća “BH gasu”.

Elek je rekao da trenutno “Sarajevo gas” naplaćuje transporta gasa u federalno Sarajevo po cijeni od 7,2 KM, dok u isto vrijeme “Energoinvest” plaća “BH gasu”, firmi koja je u vlasništvu Federalne vlade, 34,17 KM.

Reagujući na pismo člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koje je uputio srpskom članu i predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i članu Predsjedništva Željku Komšiću u kojem traži da se urade izmjene Zakona o gasu, Elek je rekao da “Sarajevo gas” ima 4,2 kilometara gasovoda u svom vlasništvu, odnosno vlasništvu Vlade Republike Srpske, kojim snabdijeva federalno Sarajevo gasom.

“Oni svojoj vlastitoj firmi plaćaju pet puta skuplje transport nego firmi koja je u vlasništvu Vlade Republike Srpske“, rekao je Elek.

On je podsjetio da je energetski paket usvojen 2009. godine i Republika Srpska je sve provela po tim direktivama Evropske energetske komisije, a Vlada Federacije BiH nije sprovela ništa nego im je i dalje na snazi neustavna uredba iz 2007. godine kojom blokiraju slobodno tržište gasa u BiH.

Bećirović je 7. februara uputio u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, a koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

Bećirović predlaže ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostavljanje regulatora na nivou BiH za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlštenjima i instrumentima za njihovo sprovođenje.

Srna

CATEGORIES
Share This