Domaćim trgovcima stimulans, vlastima instrumenti za uticaj na poremećaje na tržištu

Domaćim trgovcima stimulans, vlastima instrumenti za uticaj na poremećaje na tržištu

Strategija razvoja trgovine Republike Srpske od 2022. do 2028. godine kao glavni cilj ima, kako se ističe, obezbjeđenje uređenog i stabilnog tržišta.

„Uticaj institucija vlasti u trgovini i privredi treba da bude ograničen samo na stvaranje stabilnosti i snabdjevenosti tržišta, uz ovlašćenje Republike da preduzima određene mjere kojima će uticati na tržište, ali samo u slučajevima značajnih poremećaja na tržištu“, navodi se u ovoj strategiji.

Dodaje se da ovo treba da postane zvanični dokument za vođenje politike razvoja trgovine Republike Srpske, kao i da služi ka cilju izgradnje novih institucionalnih i pozitivno-pravnih rješenja u oblasti tržišta i trgovine.

„Nova rješenja, koja će biti usvajana posredstvom ove strategije, u potpunosti uvažavaju sve promjene koje su se manifestovale u prethodnom periodu. Sektor trgovine robom i uslugama nalazi se u stanju konstantne evolucije. Razvoj trgovine potrebno je usmjeravati u pravcu stimulisanja domaćih trgovinskih subjekata, njihovog umrežavanja i podsticanja razvoja domaćih trgovinskih lanaca. Ovo je značajno zbog postizanja ravnomjernog razvoja trgovinske mreže u Republici Srpskoj, te otvaranja mogućnosti plasmana domaće robe kroz domaće trgovine“, piše, između ostalog, u Strategiji razvoja trgovine 2022-2028. godine.

Primarni zakonodavni ciljevi realizacije trgovinske politike u Srpskoj trebalo bi da budu integralna povezanost trgovine kao podsistema u sklopu privrednog sistema, obezbjeđenje stabilnosti tržišta, obezbjeđenje pravne zaštite svih učesnika trgovine, obezbjeđenje slobodnog protoka robe i usluga, obezbjeđenje fer tržišne konkurencije i sprečavanje nastanka monopola, kontrola kvaliteta robe i usluga i briga o zaštiti zdravlja potrošača, sprečavanje nastanka poremećaja (vještačkog) na tržištu, obezbjeđenje podrške učesnicima na tržištu, praćenje tendencija na tržištu i u skladu sa njima stvaranje i implementacija novih zakonskih i podzakonskih rješenja, implementacija novih zakonskih rješenja vezanih sa sve oblike elektronske trgovine.

„Osniva se Savjet za razvoj trgovine RS sa ciljem uspostavljanja dijaloga i saradnje između Ministarstva trgovine i turizma i predstavnika trgovine na veliko i na malo, Privredne komore, Udruženja poslodavaca, Saveza opština i gradova. Savjet za razvoj trgovine djelovaće kao savjetodavno tijelo čiji će zadatak biti evaluacija dostignutog nivoa i kvaliteta razvoja trgovine i primjene međunarodno prihvatljivih standarda sa preporukama i smjernicama za dalji razvoj i unapređenje tržišne mreže i trgovinskog sektora“, piše u Strategiji.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS su za „Nezavisne“ rekli da Strategija predstavlja nastavak izgradnje savremene i konkurentski snažne trgovinske mreže, sa primjenom inovativnih i tehnoloških dostignuća koja će omogućiti visoku efikasnost i produktivnost trgovinskog sektora Republike Srpske.

„Strateški ciljevi razvoja trgovine u Republici Srpskoj su izgradnja i unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira trgovinskog sektora, odnosno unapređenje trgovine putem novih zakonskih rješenja i izgradnje kapaciteta trgovinskog sektora, unapređenje konkurentnosti domaćih proizvoda i razvoj potencijala domaće trgovine, koje podrazumijeva unapređenje aktivnosti brendiranja domaćih proizvoda, aktivnosti na razvijanju svijesti potrošača o kupovini domaćih proizvoda i stimulisanje tražnje za domaćim proizvodima, te unapređenje zaštite potrošača, odnosno institucionalnu podršku u zaštiti potrošača na tržištu i razvoj i unapređenje podrške udruženjima za zaštitu potrošača.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This