Dolar kao sigurno utočište: Strah od korone povećao vrijednost ove valute

Dolar kao sigurno utočište: Strah od korone povećao vrijednost ove valute

Averzija prema riziku prisutna je i danas na valutnim tržištima u svijetu zbog zabrinutosti izazvane rastom slučajeva korona virusa od početka ove nedjelje, što je rezultiralo skokom vrijednosti dolara kao sigurnog utočišta na najviši nivo od početka aprila

Delta soj korona virusa je zamijenio inflaciju kao primarni izvor zabrinutosti investitora ove sedmice, uzrokujući oštar pad akcija u ponedjeljak na globalnim berzama.

Na azijskom trgovanju, dolar je ojačao prema korpi valuta za 0,2 posto na 93,166 poena, dostižući najviši nivo u tri i po meseca, izvještava Rojters.

Britanska funta, koja je u utorak pala na najniži nivo od februara, oslabila je prema dolaru za još 0,2 procenta na 1,3604 dolara.

Analitičari kao faktor rizika za funtu navode spor između Britanije i Evropske unije u vezi sa Protokolom za Sjevernu Irsku. Premijer Boris Džonson je najavio da će njegova vlada danas izložiti u parlamentu svoj pristup tom protokolu. Pored toga, kao rizik ističu i rast slučajeva oboljelih od kovida-19 u Britaniji.

Evro je porastao za 0,3 procenta prema norveškoj kruni, zavisnoj od nafte, na 10,6388 kruna.

Budući da danas vlada zatišje kada je riječ o statističkim podacima iz svjetskih ekonomija, pažnja aktera na deviznim tržištima se premješta na sutrašnji sastanak Evropske centralne banke (ECB).

Predsjednica ECB Kristin Lagard je u jednom prošlonedjeljnom intervjuu najavila novu strategiju, prema kojoj će banka tolerisati inflaciju iznad ciljane stope od 2,0 posto, tako da se očekuje da će na sastanku biti revidirane smjernice za vođenje monetarne politike.

Evro je prema dolaru pao za 0,2 procenta na 1,17545 dolara, što je blizu minimuma zabiljleženog početkom aprila.

Na kripto berzama, bitkoin se oporavio premašujući vrijednost od 30.000 dolara, nakon jučerašnjeg strmoglavog pada ispod tog nivoa prvi put u mjesec dana.

Jutros u 7:33 časova po srednjoevropskom vremenu, bitkoin je trgovan za oko 30.828 dolara, dok je cijena etera iznosil 1.868 dolara, navodi Rojters.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This