Čime se hvali Vlada: Uvozimo so, mast, ulje, mlijeko, jogurt, brašno

Čime se hvali Vlada: Uvozimo so, mast, ulje, mlijeko, jogurt, brašno

– Mi uvozimo i meso, brašno, ulje, šećer, sve te osnovne životne namirnice. Nemamo substituciju domaćom proizvodnjom i to je dovelo do ove situacije, smatra prof.dr Milan Radović.

Vlada Republike Srpske donijela je  odluku o smanjenju marži u veleprodaji sa deset na osam, a u maloprodaji sa osam na šest odsto na osnovne životne namirnice. Ministri tvrde da će time pomoći potrošačima.

S druge strane, potrošači grcaju u sve većim poskupljenjima, koje s povećanim porezima brže pune budžet. Traže povećanje plata i penzija.

So, mast, ulje, margarin, mlijeko, jogurt, brašno, hljeb, šećer, hrana za bebe i lijekovi. To su robe čija je marža smanjena za dva odsto, odluka je Vlade Srpske.

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske navela je da kretanje na tržištu usloviće i dalje akcije Vlade Republike Srpske.

– Pratićemo stanje i ocijeniti da li ćemo brže ili sporije mjenjati i ovu uredbu,rekla je Gašić.

Murisa Marić iz Udurženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora navodi da je diskutabilno koliko će te mjere pomoći potrošačima.

– Iz razloga što su cijene u nabavci jako visoke i bez obzira koliko god se sada marže zaustave ili smanje, jako malo će to biti, rekla je Marić.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ističe da svako ograničenje marži za posljedicu može imati nedostatak određenih roba na tržištu.

S druge strane, navodi on, berzanske robe koje se uvoze u Republiku Srpsku, pogotovo u sferi velikih trgovačkih lanaca, su robe koje mijenjaju cijenu gotovo svaki dan tako da te mjere imaju kratkoročni efekat.

Istovremeno, inflacija divlja Evropom, što se prelilo u u Srpsku. Cijene svih roba galopirajuće rastu.

– Mi uvozimo i meso, brašno, ulje, šećer, sve te osnovne životne namirnice. Nemamo substituciju domaćom proizvodnjom i to je dovelo do ove situacije, smatra ekonomista prof.dr Milan Radović.

S druge strane, Vlada Srpske trlja ruke. Nikad nije bio bolji priliv novca od PDV-a.

Litar ulja prošle godine plaćali smo 2 marke, sad je tri marke. Za svaki litar, državi u džep ide 44 feninga.

Kilogram brašna prošle godine bi 1,10, a sad je cijena u maloprodaji otišla na čak 1,75, u budžet se slije 26 feninga po kilogramu.

Na pilećem mesu, država uzme po kilogramu čak marku i po. Cijena pilećeg filea sa šest maraka, skočila je na 10,50 maraka.

Gorivo poskupljuje i privredu i transport. Od 1,48 samo za godinu dana, gorivo je sad na cijeni od 2,27 KM, a  u budžet ide 33 feninga po litru.

Građani su ogorčeni

Robne rezerve su ugašene i nema interventne pomoći države.

– Šetam kroz grad i vidim ljude pored kontejnera čekaju kesu koja je sa čela stavljena, to je tuga jedna. To treba da vide, a ne da sjede u kojekakvim svojim izmišljenim kafanama, u svojim partijama. Tuga, kaže jedan Bijeljinac.

Kao da ne čuje glas građana, premijer Srpske ne prestaje da se hvali da Vlada Srpske povećava plate i penzije, na šta reaguju penzioneri ovim riječima:

– Dali su nam 2 marke i nešto, kao da smo prosjaci.

Poražavajuće je da 25.000 radnika u Srpskoj prima minimalnu platu s kojom ne mogu da podmire ni osnovne troškove. Zbog toga, radnici vrše pritisak na poslodavce da im povećaju plate. Mnogi, nezadovoljni, napuštaju i posao.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuje da se u narednom periodu mora dostići plata od 1.250 KM u prosjeku kako bi zaustavio odlazak radnika.

– Ono što su naša očekivanja, imamo obećanja da ćemo imati smanjenje zbirne stope doprinosa za 1,8 posto i ono što je bitno, jeste ključno obećanje za podršku za tehnološki razvoj oko 20 miliona maraka, navodi Aćić.

Sve ukupno, kaže Aćić, privrednici očekuju da se u privredu vrati ukupno oko 150 miliona maraka u narednoj godini što bi bio osnov za povećanje plata.

(BN)

CATEGORIES
Share This