Cijene nafte na svjetskom tržištu opet porasle

Cijene nafte na svjetskom tržištu opet porasle

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, pete zaredom, jer se trgovci nadaju da će potražnja za „crnim zlatom“ ostati relativno snažna, uprkos usporavanju ekonomskog rasta.

Cijena barela na londonskom tržištu je porasla prošle sedmice 4,8 posto, na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto, na 80,58 dolara.

U fokusu trgovaca su prošle sedmice bile odluke američkog FED-a i Evropske centralne banke o povećanju kamatnih stopa za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

To će dodatno usporiti rast američke i ekonomije eurozone, ali trgovci se nadaju da neće doći do recesije. Uz to, nadaju se da je ciklus povećanja kamata, koji traje duže od godinu dana, pri kraju.

Trgovci se nadaju i jačanju potražnje u Kini jer su tamošnje vlasti najavile ciljane mjere kako bi potaknule rast druge po veličini ekonomije svijeta, koja se ne oporavlja toliko brzo koliko se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih COVID mjera.

– Najave novih podsticaja podržale su nadu u oporavak potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte – rekla je analitičarka u firmi Phillip Nova, Priyanka Sachdeva.

Podršku cijenama pruža i smanjena ponuda. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri već su u nekoliko navrata smanjili proizvodnju kako bi podržali cijene.

Saudijska Arabija i Rusija spremaju se, pak, dodatno smanjiti snabdijevanje u augustu, za milion, odnosno 500.000 barela dnevno.

(Faktor)

CATEGORIES
Share This