Cijene iste kao u EU, slijedi li novi udar inflacije?

Cijene iste kao u EU, slijedi li novi udar inflacije?

Cijene proizvoda u prošloj godini su u Bosni i Hercegovini iznosile 85 odsto od prosjeka Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku. U konačnim podacima vidljivo je da su cijene kod nas skoro iste kao u Evropskoj uniji. Nameće se pitanje, slijedi li pogoršanje inflacije?

Brojna poskupljenja i mala primanja učinila su život znatno težim za građane Bosne i Hercegovine. Bezbrižna vremena u starosti za penzionere u Bosni i Hercegovini su pusta želja.

„Provodimo dane svog života boreći se za golu egzistenciju“, kažu oni za BN.

Cijene proizvoda u prošloj godini su u Bosni i Hercegovini iznosile 85 odsto od prosjeka Evropske unije, pokazuju to podaci Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku.

Tako je od zemalja regiona Hrvatska zabilježila najviši nivo cijene hrane koji iznosi 102 odsto, slijedi Srbija sa 96 odsto, Crna Gora 87, a BiH bilježi rast za 58 odsto evropskog prosjeka.

Iz Udruženja potrošača kažu da se kod nas dosta hrane uvozi i samim tim je narušena domaća proizvodnja te nadležni moraju postaviti ograničenje marži kao dugoročno rješenje kako bi isto imalo efekta.

„Naše sugestije iz Udruženja su bile da se uradi nešto malo dugoročnije, a to da dođe do nekih određenih izmjena i oko ograničavanja marži, a druga stvar odnosi se ono o čemu stalno pričamo jeste diferencirana stopa PDV-a. To je prisutno ovdje kod nas kao ključan problem da bi se nekako uvelo neko ujednačavanje opterećenja za određene potrošače“, kaže za BN Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača „Zvono“ iz Bijeljine.

Prema njegovim riječima, ovo je odgovornost kako lokalnih zajednica, tako i entiteta i države.

Tihim poskupljenjima se mora stati u kraj, zaključuje Vasilić i dodaje da po svemu sudeći slijedi pogoršanje inflacije koja će biti novi udar na živote građana.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This