Cijene energenata pale, ali hrana i dalje ostaje skupa

Cijene energenata pale, ali hrana i dalje ostaje skupa

Kriza troškova života počela je s cijenama energije, a sada se proširila na sve sektore i utiče na cijelu Evropu i šire.

Problem ima mnogo komponenti, ali ona koja najviše zabrinjava političke vođe i najviše utiče na domaćinstva jeste poskupljenje hrane.

Cijene gasa u Evropi pale su u februaru na najniži nivo u gotovo 18 mjeseci, ali cijene hrane nastavljaju da rastu, prenosi Indeks.

“Kada govorimo o cijenama energije u odnosu na cijene hrane, postoji uticaj “zaostajanja” koji moramo uzeti u obzir. Ove niže cijene energije koje sada imamo moraju se pretvoriti u niže troškove proizvodnje hrane kako bismo vidjeli razliku”, objašnjava Rik de Oliveira, energetski analitičar iz TELF AG-a.

Na primjer, cijene koje danas vidimo u supermarketima odražavaju cijene energije prije šest mjeseci, kad je hrana proizvedena.

“Stoga vjerujemo da ćemo videti pad cijena hrane tek za otprilike šest mjeseci ako se cijene energije stabilizuju”, dodao je.

Cijene hrane u Evropskoj uniji su u januaru u prosjeku porasle za 18,4 posto u poređenju s godinom prije.

Mađarska je postala “šampion” poskupljenja hrane (48,2 posto), a slijede je Litvanija (32 posto) i Slovačka (28.6 posto).

Najmanji rast cijena hrane je u Švajcarskoj (5,8 posto) i Kipru (10,3 posto).

“Mislimo da će se povjerenje potrošača definitivno poboljšati prema kraju 2023, ali će trebati puno više vremena da se reši kriza troškova života”, prognozira De Oliveira.

Uticaj krize troškova života najozbiljnija je prijetnja globalnoj zajednici, prema izvještaju o rizicima Svjetskog ekonomskog foruma za 2023. godinu.

Rastom cijena hrane povećavaju se nesigurnost hrane i socijalne napetosti te se opterećuju budžeti vlada koje se bore sa većim računima za uvoz hrane i smanjenim kapacitetom za finansiranje dodatne socijalne zaštite najugroženijima.

Problemu je doprinio rat u Ukrajini koji je doveo do rekordnog skoka cijena žitarica i drugih namirnica.

Kriza je dovela do uličnih protesta i štrajkova u mnogim evropskim zemljama, poput Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se radnici javnog sektora spore s vladom oko plata i uslova rada.

Euronews.

CATEGORIES
Share This