Cijena nafte raste na američkom tržištu

Cijena nafte raste na američkom tržištu

Cijena nafte su porasle danas nastavljajući prošlonedjeljni blagi uspon, podstaknute snažnom tražnjom za gorivom u SAD, oskudnom ponudom i slabljenjem dolara.

Evropska nafta Brent ojačala je za 72 centa na 113,27 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 4.08 časova po srednjoevropskom vremenu, a cijena američke nafte WTI je porasla za 53 centa ili 0,48 odsto, na 110,81 dolara za barel.

Na trend rasta uticala je jaka američka potražnja za gorivom uoči glavne sezone putovanja koja tradicionalno počinje za vikend na Dan sjećanja, krajem maja i završava se na Praznik rada u septembru.

Analitičari kažu da, uprkos strahovanju da će rast cijena goriva potencijalno smanjiti potražnju, podaci kompanija TomTom i Gugl ukazuju na povećanje mobilnosti posljednjih nedjelja i na sve veći broj ljudi na putevima.

Slabljenje američkog dolara koji naftu čini jeftinijom za kupce koji poseduju druge valute takođe je doprinijelo povećanju potražnje.

Rast cijena “crnog zlata” je, s druge strane, ograničila zabrinutost vezana za napore Kine da mjerama lokdauna uguši kovid, mada je najavljeno da bi Šangaj poslije skoro dvomjesečnog karantina trebalo ponovo da se otvori 1. juna.

Zatvaranja u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, ugrozila su industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, zbog čega je vlada prošlog petka donela set mjera za podsticanje ekonomije, među kojima je i smanjenje kamate na hipoteke više nego što se očekivalo.

Analitičari banke AZN kažu da su korona mjere ograničenja privremeno ukočile kinesku potražnju za energentima i predviđaju da će usvojeni set podsticaja doprinijeti rastu industrijske proizvodnje u drugoj najsnažnijoj globalnoj ekonomiji.

Kapital

CATEGORIES
Share This