CBBiH povećala naknade bankama, a banke će građanima

CBBiH povećala naknade bankama, a banke će građanima

Naknada koju banke plaćaju Centrlnoj banci na iznos sredstava iznad obavezne rezerve od iduće godine biće povećana sa -0,5 na -0,75 odsto, što će značajno povećati troškove banaka, koje će oni prebaciti na klijente.

„Upravni odbor CB BiH je donio odluku da se od 1. januara 2022. godine izvrši korekcija stope naknade na sredstva iznad obavezne rezerve na računima rezervi banaka kod CB BiH. U skladu sa tom odlukom naknada na sredstva iznad obavezne rezerve iznosi -0,75 odsto“, navedeno je u saopštenju.

Iz CB BiH ističu da ova mjera predstavlja podršku valutnom odboru i podsticaj bankama da aktivnije iskoriste značajna finansijska sredstva koja se nalaze na računima rezervi kod Centralne banke za podršku privrednom sistemu zemlje.

Ovo je značajno povećanje koje će banke prebaciti na komitente, poručuju iz Udruženja banka BiH.

Član Udruženja Radovan Bajić kaže za CAPITAL da će banke kroz kamatne stope i naknade pokušati da taj trošak prebace na klijente.

On kaže da država s jedne strane očekuje da banke imaju umjereniji pristup naknadama i ostalim cijenama svojih usluga, a s druge strane im povećava troškove.

„Ovaj potez će rezultirati možda i povećanjem kamatnih stopa, što nije dobro jer je naš cilj da kamtne stope ostanu niske. Jasno je da i Centralna banka želi da bude profitabilna, ali njena uloga nije samo da bude profitabilna, već ona ima mnogo složeniju ulogu“, kazao je Bajić.

Kapital

CATEGORIES
Share This