BUDUĆNOST PREVOZA Tojota povećava ulaganja u električne leteće taksije za 500 miliona dolara

BUDUĆNOST PREVOZA Tojota povećava ulaganja u električne leteće taksije za 500 miliona dolara

Japanska kompanija Tojota motor objavila je da će uložiti još 500 miliona dolara u američku firmu Joby Aviation i njenu proizvodnju i sertifikaciju električnih letećih taksija.

Investicija će biti u obliku gotovine za obične akcije, s tim da će prva tranša biti zatvorena kasnije ove godine, a druga tranša u 2025, prenosi Rojters.

Tojota je prethodno uložila 394 miliona dolara u Joby Aviation, tako da ukupna vrijednost investicija sada iznosi 894 miliona dolara.

Električna vozila za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL) se predstavljaju kao budućnost prevoza u urbanim sredinama, ali za sada kompanije koje ih proizvode teško dobijaju dozvole regulatora.

Kompanija Joby Aviation je objavila da napreduje u procesu komercijalizacije i sertifikacije letećih taksija i da je nedavno otvorila prošireni pogon u Kaliforniji, prenosi Tanjug.

Predsjednik firme Toyota motora za Sjevernu Ameriku Ted Ogava je izjavio da je održivi vazdušni saobraćaj predstavlja ključno rješenje za današnje “uporne izazove mobilnosti”.

Agencije

CATEGORIES
Share This