Borba za prevlast na tržištu kapitala u Republici Srpskoj

Borba za prevlast na tržištu kapitala u Republici Srpskoj

Na tržištu kapitala u Republici Srpskoj je i dalje borba za prevlast. Centralni registar hartija od vrijednosti i dalje radi u tehničkom mandatu, jer smijenjeni i novi Upravni odbor nikako da se dogovore koji ima odobrenje za rad.

U pozadini priče je, prema nezvaničnim informacijama BN televizije, atak pojedinih vlasnika krupnog kapitala Srpske na najbitnije finansijske institucije, kako bi u u potpunosti ljudi bliski vlastima ovladali finansijama Republike Srpske.

Pravni rebus u kome su se našle najbitnije finansijske institucije Republike Srpske nikako da se riješi.

Centralnim registrom hartija od vrijednosti Republike Srpske trenutno upravlja Upravni odbor koji je smijenjen prije tri mjeseca, a zastupa ga direktor kojem je istekao mandat. Rezultat je to sukoba dvije struje koje pokušavaju da dobiju prevlast u registru, koji je izuzetno važna poluga na tržištu kapitala u Srpskoj, objašnjava novinar Dejan Tovilović.

„Jednu struju predvodi IRB koji je nedavno inicirao smjenu Upravnog odbora, a druga struja je upravo taj smijenjeni Upravni odbor, zajedno sa direktorom, Bratoljubom Radulovićem. Zbog sukoba i jednih i drugih došlo je do pat pozicije gdje sve što se dešava radi se u jednom tehničkom mandatu.“, poručuje Dejan Tovilović.

Ukratko, smijenjeni Upravni odbor i direktor su na jednoj strani, a na drugoj novoizabrani Upravni odbor koji nikako da dobije odobrenje Komisije za hartije od vrijednosti zbog pravne procedure.

Kako je BN televizija već pisala, na ove institucije udarila je jedna brokerska kuća sa svojim preambicizonim direktorom, tačnije direktoricom, koja želi da u potpunosti kontroliše tržište novca i na svim važnim pozicijama u finansijskom sistemu postavi svoje ljude.

A iza direktorice, prema nezvaničnim informacijama BN televizije, stoji jedan dobro poznat domaći biznismen, blizak vlastima u Srpskoj, a koji je već ušao u finansijsko–bankarske vode.

U Centralnom registru hartija od vrijednosti tvrde da ova institucija funkcioniše profesionalno i u tehničkom mandatu. Ipak, da se nešto dešava, naslućuje se i u njihovom odgovoru.

„Napominjemo da situacija nije zapetljana kako se navodi u Vašem upitu i da je takvom možda žele da predstave svima na tržištu kapitala poznati zainteresovani subjekti koji bi da zakonom regulisane procese skrate ili improvizuju preko, naravno, tuđe štete ili odgovornosti. Ipak, da bi procesi tekli svojom dinamikom, potrebno je da Komisija za izbor članova Upravnog odbora koju je imenovala Skupština akcionara, nastavi rad i predloži zakazivanje vanredne Skupštine akcionara, preko Upravnog odbora koji je nadležan za njeno zakazivanje.

Komisija za izbor treba svojim prijedlogom tačaka dnevnog reda da ponudi Skupštini akcionara način ispravke greške, odnosno ispravku trenutno formalno-pravno nevaljane odluke o izboru članova Upravnog odbora koja je uzrokovana njihovim propustom“, poručuju iz Centralnog registra hartija od vrijednosti.

Stručnjaci objašnjavaju da je ovo bilo očekivano. Profesionalne etike u institucijama je ostalo jako malo, a malo je ostalo i novca, pa je na red došlo i tržište kapitala.

„To je ono što Republika Srpska ne bi smjela da dozvoli sebi u ovom momentu, ni u ludilu. Kad sam vidjela da previranja, meni je sve bilo jasno, To se deašava na svim nivoima u Republici Srpskoj, sad ste podobni, sad niste. Onog momenta kada ste pokušali da uradite nešto profesionalno, i da održite minimum profesionalne etike, tada više niste podobni ako to nije u službi vladajućih“, kaže ekonomista Svetlana Cenić.

Davanje tržišta kapitala u ruke pojedinca moglo bi da ima nesagledive posljedice, smatraju upućeni.

„Loša poruka za investitore i kako god da se ovaj slučaj završi, ugled Centralnog registra je poljuljan, kao i međunarodni ugled koji je bio vrlo visok. Oni su imali međunarodnu ocjenu B minus, koja je šest puta veća od one koju ima Bosna i Hercegovina“, kaže Tovilović.

„Sve će se to osvetiti Republici Srpskoj. Donedavno sam isticala da Republika Srpska ima uređenije tržište kapitala nego Federacija gdje je sve pod kontrolom, a to će tek izaći na vidjelo, ali ovo sada je potpuni poraz finansija Republike Srpske“, poručuje Svetlana Cenić.

Prva na redu je bila Komisija za hartije od vrijednosti gdje je dovedena podobna uprava, dok je kao posljednja meta označena Banjalučka berza, sa kojom će, ako uspiju u svojoj namjeri, zatvoriti krug u kojem će finansijski pravac Republike Srpske ići u onom smjeru koji poželi pojedinac.

Ipak, zapelo je na Centralnom registru hartija od vrijednosti.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This