Bolest napala i Šume Srpske-Biće posječeno desetine hiljada kubika

Bolest napala i Šume Srpske-Biće posječeno desetine hiljada kubika

Na hiljade stabala u šumama u istočnom dijelu Republike Srpske mora biti posječeno zbog pojave potkornjaka, štetočine čije nekontrolisano širenje može izazvati milionsku štetu, saznaje portal CAPITAL.

Najgore su pogođena Šumska gazdinstva “Romanija” Sokolac, “Visočnik” Han Pijesak, “Sjemeć” Rogatica, “Vučevica” Čajniče i “Maglić” Foča.

Problem se pojavio prošlog mjeseca kada je u šumama koje se prostiru na teritoriji pet šumskih gazdinstava pao obiman snijeg a koji je oborio, povaljao i polomio ogroman broj stabala, koja su tako oslabljena, idealna za širenje i razmnožavanje ovog insekta.

Da je situacija ozbiljna, najbolje govori činjenica da je resorni ministar izdao naredbu prema kojoj se obustavlja redovna sječa u ŠG „Sjemeć“ a raspoloživi kapaciteti stavljaju u funkciju sanacije štete i sprečavanja širenja bolesti.

„Potrebno je hitno izvršiti doznaku i sječu polomljenih i izvaljenih stabala i obustaviti radove na redovnoj sječi do sanacije posljedica elemetarne nepogode. Takođe, moraju se pojačati mjere zaštite povećanjem broja postavljenih feromonskih klopki i lovnih stabala uz redovnu kontrolu i monitoring“, navodi se u naredbi ministra u kojoj se dodaje kako se po potrebi može angažovati i mehanizacija i ljudstvo uslužnih preduzeća.

Prema preliminarnim podacima „Šuma Republike Srpske“ procjenjuje se da je u ŠG „Sjemeć“ izvaljeno ili prelomljeno čak 50.000 kubnih metara šume, u ŠG „Visočnih“ 20.000 kubika, u ŠG „Romanija“ 15.000 kubika, a značajna šteta je evidentirna i u preostala dva šumska gazdinstva.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu kako s obzirom na obim štete, klimatske uslove i neminovno fiziološko slabljenje šumskih ekosistema pogođenih nepogodom postoji realna opasnost od prenamnoženja potkornjaka, a što bi moglo dovesti do sušenja šuma na navedenom području.

„S tim u vezi donesena je Naredba o sprovođenju mjera sanacije posljedica elementarne nepogode nad šumama u istočnom dijelu Republike Srpske. Naredbom je definisan način sanacije šteta, odgovorni izvršioci, odnosno Šumska gazdinstva, kao i mjere zaštite i monitoringa“, rečeno je za CAPITAL u ovom ministarstvu.

(CAPITAL)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS