Bobar: Još nije zaživjela praksa provjera boniteta

Bobar: Još nije zaživjela praksa provjera boniteta

Provjera boniteta potencijalnog poslovnog partnera u Republici Srpskoj još nije zaživjela, što pokazuju i podaci da je Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u 2022. godini izdala 21 bonitet, što je za tri manje nego godinu ranije, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove agencije Goran Bobar.

„Zbog toga se poslovni subjekti izlažu riziku u sklapanju poslova, a to dalje može da dovede do nenaplativih potraživanja i problema likvidnosti poslovanja“, rekao je Bobar za Srnu i napomenuo da je u modernom poslovanju u razvijenim zemljama provjera boniteta potencijalnog poslovnog partnera nešto što se podrazumijeva.

On je naglasio da je preporuka APIF-a da se prije donošenja poslovnih odluka i sklapanja poslova, kao i tokom poslovanja ispita bonitet poslovnih partnera.

Ocjena kreditnog boniteta predstavlja ocjenu sposobnosti izmirenja obaveza privrednog društva o roku dospijeća, utvrđenu na osnovu posebnog modela vrednovanja finansijskih principa poslovanja privrednih društava, zasnovanog na primjeni finansijske analize i statističkog monitoringa u vidu Bon1 i Bon2.

Bobar navodi da Bon1 sadrži osnovne informacije o privrednom društvu/preduzetniku, skraćeni bilansi za poslednje tri godine, stanje novčanih sredstava, dok Bon2 podrazumijeva osnovne informacije o privrednom društvu/preduzetniku, finansijske inforamcije, kurentnost privrednog subjekta, ocjenu finansijskog rejtinga.

Govoreći o servisu usluga APIF-a pod nazivom eINFORMATOR, Bobar je naveo da ona koncpirana tako da sve promjene kod poslovnih subjekata i preduzetnika u momentu njihovog nastanka klijenti mogu dobiti na mejl, a da se baza svakodnevno ažurira svaka dva časa, zbog čega je ova usluga jedinstvena.

Prema njegovim riječima, informacije iz Registra poslovnih subjekata odnose se, između ostalog, na promjene poslovnog imena, sjedišta, osnivača, kapitala, kao i djelatnosti.

„U ovom registru sadržane su i promjene lica ovlaštenih za zastupanje, poslovne jedinice, statusne promjene, otvaranje stečajnog ili likvidacionog postupka, kao i prestanak, odnosno brisanje po bilo kom osnovu i niz drugih podataka“, dodao je on.

On je naveo da je od aprila dostupna Zajednička regionalna platforma privrednih registara (BIFIDEKS), čija je članica i APIF, a preko koje korisnici mogu da analiziraju cijelo tržište u regionu po različitim industrijama i njihovim finansijskim parametrima, kao i da porede finansijske performanse različitih kompanija.

„Riječ je o regionalnoj platformi za analitiku poslovnih i finansijskih podataka o privrednim društvima na Zapadnom Balkanu i omogućava pristup svim statusnim i finansijskim podacima 1,5 miliona pravnih i fizičkih lica iz zvaničnih registara u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Sjevrene Makedoniji i Albaniji“, naveo je Bobar.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This