„Bio bi zločin dati šume u Srpskoj pod koncesiju“

„Bio bi zločin dati šume u Srpskoj pod koncesiju“

Stanje u „Šumama Srpske“ nikada nije bilo gore. Prvo polugodište 2024. godine ovo javno preduzeće završilo je u minusu od tri miliona maraka, čime se akumulirani gubitak popao na vrtoglavih 130 miliona maraka. Kao moguće rješenje navodi se mogućnost privatizacije, ali radnici poručuju da to nikada neće dozvoliti.

Zbog zloupotrebe službenog položaja u šumskim gazdinstvima krajem avgusta uhapšen je bivši direktor „Šuma Srpske“ Slaven Gojković, direktor ŠG „Romanija Sokolac“ Strahinja Bašević i tri bivša direktora šumskih gazdinstava. Hapšenja i navodna borba protiv kriminala u Šumama Srpske za predsjednika PDP-a Branislava Borenovića je sumnjiva i neiskrena.

„Da li je to bila neka predizborna kampanja da se pokuša predstaviti da se vodi borba protiv korupcije i kriminala, a u suštini su ti ljudi nakon nekoliko dana pušteni da se brane sa slobode. To je bila vijest nekoliko dana i sve je odjednom zaćutalo. Zato ja ne vjerujem do kraja ni pravosuđu, a naravno nikako ne vjerujem ni vladajućim strukturama koje koriste taj momenat da predstave građanima da niko nije nedodirljiv“, objašnjava Borenović.

Iz SNSD-a trvde da su hapšenja njihovih funkcionera „namještaljka“ kako bi se narušio integritat ove stranke pred izbore. Ovo ne bi bio prvi put da SNSD javnost pokušava da obmane navodnom borbom protiv kriminala. Do sada niko nije odgovarao, zašto bi sada bilo drugačije, pita se Borenović.

„I bivši premijer Džombić nije odgovarao i snosio sankcije kada je u pitanju davanje kredita „Energoliniji“. Niko iz vladajućih struktura nije doživio pravosudni epilog i završio u zatvoru. Nikada ta optužnica nije došla do krajnjeg epiloga i niko nije snosio optužnice za ono što su uradili“, kaže Borenović.

Kriminal u Šumama Srpske doveo je do najlošijih rezultata u poslovanju od nastanka ovog preduzeća. Od sredine 2023. godine polovina gazdinstava nalazi se u sunovratu i plate kasne radnicima i do pet mjeseci.

„Takvih gazdinstava ima oko 11 trenutno kojima plate kasne od 2 do 5 mjeseci. Već u posljednja dva mjeseca počinje da posustaju i druga gazdinstva, gdje i njima počinju da kasne plate. Nas to sve zabrinjava ne samo zbog plata, već se pitamo kuda ide ovaj voz“, kaže Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske.

Kao jedno od rješenja za katastrofalno stanje u koje je Šumame Srpske dovela partokratijska politika vladajućih stranaka navodi se mogućnost privatizacije i davanja šuma pod koncesije.

„Takvim radnjama pribjegavaju društva koja su najsiromašnija. Što se tiče evropskih prostora to niko ne daje na koncesiju. To je čista propast. Mi smo imali jedno negativno iskustvo na relaciji između Bileće, Ljubinja i Trebinja gdje su tri odjeljenja data na koncesiju. Tu više šume nije bilo, sve je posječeno, a na kraju se kao slučajno desio požar“, prisjeća se Pavlović.

Dati šume pod koncesiju bio bi zločin, kaže Pavlović i poručuje da radnici ovog javnog preduzeća nikada neće dozvoliti da stoljetne šume budu posječene zarad interesa uskog kruga ljudi.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This