Banke propadaju: Da li je bolje čuvati ili ulagati novac?

Banke propadaju: Da li je bolje čuvati ili ulagati novac?

Za evropske berze prošla sedmica je bila najgoru u godini uprkos najavama da će “Credit Suisse” i “First Republic Bank” dobiti finansijsku pomoć namenjenu sprečavanju krize u bankarskom sektoru.

Kako za Buku pojašnjava ekonomista Draško Aćimović, akcije Credit Suisse banke su na zatvaranju berze u petak vrijedile 1,86 švajcarskih franaka, na u nedjelju naveče ih je UBS banka kupila po 0,50 švajcarskih franaka, što je, kada se preračuna, 2-3 %  vrijednosti prije nesto više od godinu dana.

To je kraj jedne velike institucije, kaže Aćimović, za koju do prije par godina malo ko mogao pomisliti da će prestati da postoji.

“S obzirom na bankarska previranja, glavne središnje banke, Banka Engleske, Evropska Centralna banka (ECB), Američka centralna banka, Banka Japana, Švajcarska nacionalna banka i Banka Kanade najavile su akciju za povećanje likvidnosti, riječ je o vrlo složenoj akciji na duži period i zapravo se trude da omoguće dovoljno novca za isplate pogotvo u „bank run“ situacijama, koje su sve izraženije zbog uznemirenosti ljudi za svoje novce”, istakao je Aćimović.

Na pitanje kako gleda na izjavu člana Upravnog vijeća ECB Pjera Vunša koji je izjavio da ne očekuje ponavljanje finansijske krize iz 2008. uprkos turbulencijama uzrokovanim kolapsom banke Silicijumske doline (SVB), tvrdeći da su evropske banke bile podložne strožim pravilima od regionalnih američkih banaka, Aćimović ističe da je panika najveći problem za banke.

Zato se, pojašnjava, trenutno mnogi bankari, pa tako i član Upravnog odbora ECB trude da umiru javnost izjavama da će ova kriza proći lakše, jer postoje iskustva iz krize 2008.:

“Ali, nažalost, činjenica je da je nakon nekoliko američkih i jedna od najvećih evropskih banaka otišla u prošlost i vrlo teško će se sačuvati „opuštenost“ u finansijskom sektoru. Dodao bih i da BiH od početka krize pa do sada nije imala sastanak Fiskalnog Savjeta BiH koji bi trebao da analizira situaciju, obavjesti javnost i preduzme sve neophodne korake da se izbjegne loš scenarij razvoja situacije”.

“Sve je trenutno nevjerovatno volatilno i svako ulaganje moze biti rizično, tako da je trenutno najbolja ona stara finansijska poslovica-cash is king. Znači čuvati keš, ko ga ima, i čekati neka mirnija vremena”, poručili su sagovornici, odgovarajući na pitanje da li je bolje „višak“ novca čuvati ili ulagati.

(Buka)  Foto:Klix.ba

CATEGORIES
Share This