Analiziramo skok ekonomskih pokazatelja

Analiziramo skok ekonomskih pokazatelja

Zvaničnici u Republici Srpskoj očekuju da će rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu biti čak 10 odsto, a ekonomisti objašnjavaju da to samo znači vraćanje na standard prije korona pada.

Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta RS i dekan Ekonomskog fakulteta Banjaluka, za Srpskainfo kaže da se neće iznenaditi ako stopa rasta BDP u drugom kvartalu bude 10 odsto. Podsjeća da je u istom periodu prošle godine bio pad od 6,9 odsto.

– Znači, osnovica je pala, pa zato imamo toliki rast. Nemojte se iznenaditi i ako ukupan rast ove godine bude pet-šest odsto. To jeste dobro, ali to ne znači i mnogo veći standard, jer se mi sa ovim rastom vraćamo na standard koji smo imali prije pada ili eventualno malo popravljamo. Ako je prošla bila minus sedam, a sad plus deset, to je plus tri. Na to ide inflacija od dva odsto, to je onda plus jedan odsto. To je najjedonstavnija računica. Znači, ne može se očekivati neki veliki rast kupovne moći osim ako su plate rasle koliko su rasle cijene – objašnjava Krajišnik.

Računica i statistika

To je računica, a ostalo je, kako kaže, statistika. Pri tome, ne treba omalovažavati rast od 10 odsto jer je to jako važan preduslov za bolji život i veći standard.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Sada ne možemo osjetiti ovaj rast, to ne ide tako. A kako će biti dalje, teško je dati bilo kakvu prognozu jer sve zavisi od epidemiološke situacije. Ako se zatvori cijela Evropa, nama ništa neće značiti ako ostanemo otvoreni – objašnjava Krajišnik.

Kaže da sadašnje prognoze govore da bismo ovu godinu mogli završti sa rastom od šest-sedam odsto.

– To bi bila izvanredna prilika za narednu godinu u kojoj bismo mogli očekivati i rast plata i rast standarda – ocjenjuje on.

Kupovna moć

Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Pale, kaže da je inflacija kod nas golim okom vidljiva, ali da je u svim statističkim mjerama ona minimalna.

– Zato što mnogo toga što poskupljuje ne ulazi u potrošačku korpu ili ulazi u nekoj srazmjeri koja objektivno ne odražava značaj nekog proizvoda za građane. Evo, juče sam kupio za dijete “Mali zabavnik”, koji je sa 2,40 poskupio na 3,60 KM. To je rast od 50 odsto, a nisam siguran u kojoj mjeri časopisi ulaze u računicu potrošačke korpe – navodi Đogo.

Njegovo mišljenje je da kod nas način mjerenja nivoa cijena nije sasvim adekvatan i da je porast cijena bio znatno viši u odnosu na to kako prikazuje statistika.

– Ako su cijene rasle, a neke prikazane plate su čak i objektivne, onda to pokazuje, a što je takođe moj utisak, da kupovna moć nije porasla – kaže Đogo.

FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ističe da je za životni standard veoma važno društveno pitanje i da bi se time trebalo ozbiljno baviti, naročito udruženja potrošača i sindikati, ali da se kod nas sve završi na “kukanju uz kafu kako je sve poskupilo”.

“Nikad bolji pokazatelji”

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da svi pokazatelji koji govore o plusu ekonomije nisu nikad bili bolji.

– Suština je da se tržište Evrope otvorilo za naše proizvode i da smo postali konkurentni – ističe on i dodaje da je činjenica da je cijela privreda Srpske trenutno maksimalno uposlena.

Dodaje da je u svojoj firmi, uz povećanje plate za 20 KM kroz neoporezivi dio plate, radnicima dao još povišicu od 30 KM.

ZADRŽANA AKTIVNOST

U Republici Srpskoj, po posljednjim statističkim podacima, ima 275.358 zaposlenih i to je rekordan broj. Prosječna plata za juli iznosila je 1.019 konvertibilnih maraka i prvi put je prešla 1.000 KM.

– Ja ne kažem da teče med i mlijeko, ali smo zadržali ekonomsku aktivnost u Republici Srpskoj – ocijenio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

(srpskainfo)

CATEGORIES
Share This