Analiza Rojtersa: Šta se krije iza oporavka ruske rublje

Analiza Rojtersa: Šta se krije iza oporavka ruske rublje

Rublja se brzo oporavila na nivoe koji su posljednji put dostigli u danima prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, prkoseći predviđanjima da će je rat dovesti do slobodnog pada.

Dramatičan oporavak – vrijednost valute se skoro prepolovila u sedam trgovačkih sesija od invazije 24. februara – dijelom kao rezultat istinskog poboljšanja ruskih finansija kako prihodi od izvoza energije rastu, a uvoz opadaju. Ali korišćenje toga kao dokaza da je ruska ekonomija podivljala od sankcija u najboljem slučaju bi propala, piše Rojters u svojoj analizi.

Valuta se takođe vještački naduvava kontrolom kapitala i, s obzirom na bruto domaći proizvod zemlje 10% -15%, Rusi ubrzano postaju siromašniji jer im rastuća inflacija proždire zaradu. „Ovo (oporavak rublje) ne treba shvatiti kao tržišni pogled na srednjoročne i dugoročne izglede Rusije“, rekao je Ulrih Lojhtman, analitičar Komercbanke.

„Tržišne snage ne mogu da upravljaju rubljom na način na koji mogu da regulišu evro ili dolar“, dodao je on, napominjući da, dok ruska tražnja za devizama opada, špekulanti koji koriste valute za klađenje na neku zemlju su sada odsutni. Od početka rata, rublja je podijeljena na onšor tržište za lokalne institucije i ofšor tržište za zapadne banke i investitore da trguju jedni sa drugima i subjektima koji nisu sankcionisani. Obim trgovanja je presušio na oba. JPMorgan je ove nedelje rekao da su zapadne banke smanjile trgovinske i kreditne linije ruskim subjektima, stvarajući “trenje između offshore i onshore trgovine”.

Međutim, kako se rublja oporavila, jaz u cijenama između tržišta se smanjio.

Prema podacima Refinitiva, offshore rublja je ove sedmice kotirala čak 75 za dolar, oko mjesta gdje se trgovala uoči invazije koju Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

7. marta je pao na rekordno nisku cijenu od 150 za dolar.

Na onshore tržištima, rublja je u petak nakratko dostigla 80,33 za dolar, nivo koji je posljednji put viđen prije invazije 23. februara i prilično daleko od najnižeg nivoa od 10. marta od 121,5.

Bijela kuća je u četvrtak saopštila da Moskva umjetno “podupire” rublju, a ulogu zvaničnih mjera u oporavku je lako odrediti.

Kao odgovor na sveobuhvatne sankcije, Rusija je povećala kamatne stope na 20%, ograničila lokalnim firmama pristup gotovini u stranoj valuti, zabranila građanima da podižu više od 10.000 dolara u stranoj valuti na šest mjeseci i spriječila banke da prodaju čvrstu valutu u gotovini.

Stranim investitorima je zabranjeno da izlaze iz hartija od vrijednosti, čime je borba ograničena na davanje rublja, a predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak zatražio da strani kupci od 1. aprila plaćaju ruski gas u rubljama.

“Evropske zemlje nisu spremne da to urade, jer ako bude uspješan, a evropske zemlje pristanu na to, to bi imalo poticajni uticaj na tržište rublje”, rekla je glavni analitičar Danske banke Minna Kuusisto.

Analitičari generalno gledaju na Putinov zahtjev kao na pokušaj potkopavanja sankcija i jačanje valute, a Kuusisto je primijetio da ruski prodavci gasa u prošlosti nisu u potpunosti pretvarali devizni prihod u rublje.

Dio oporavka rublje je ipak istinski: valute mogu imati dobre rezultate čak i ako ekonomija propada, sve dok se stanje platnog bilansa poboljšava.

Analizirajući podatke o prometu tankera, Institut za međunarodne finansije (IIF) procjenjuje da će ruska martovska zarada od izvoza nafte iznositi ukupno 12,3 milijarde dolara – što je naglo više u odnosu na mart 2021. kako cijene energije rastu.

U kolapsu uvoza suficit tekućeg računa bi se mogao udvostručiti od 2021. na 200-240 milijardi dolara ove godine, također procjenjuje IIF.

Glavni ekonomista IIF-a Robin Brooks priznao je da su pitanja o pomjeranju rublje legitimna s obzirom na kontrolu kapitala, iako je oporavak smatrao “pravim”, ukazujući na kazahstansku valutu drugog izvoznika nafte, koja je nadoknadila polovinu gubitaka nakon invazije.

Dugoročno gledano, bogatstvo rublje izgleda manje povoljno.

Ostracizam sa Zapada će vjerovatno značiti manji broj kupaca za ruski izvoz, a ukoliko cijene nafte padnu, rublja će se boriti. Uz zamrznutu polovinu svojih 640 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi, Rusija ima manje prostora za odbranu valute.

BUKA

CATEGORIES
Share This