Akcije Tesle pale za 14 odsto

Akcije Tesle pale za 14 odsto

Akcije kompanije Tesla pale su u utorak za više od 14 odsto na najniži nivo od avgusta 2020. godine, a investitori su reagovali na slabije podatke za isporuke u četvrtom kvartalu prošle godine.

Tesla je zabilježila rast isporuka u četvrtom kvartalu za 18 odsto na 405.000 vozila, dok su prognoze najavljivale 418.000. Ukupne isporuke kompanije Tesla u 2022. godini dosegle su 1,3 miliona jedinica, što je povećanje od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali ispod 50 odsto koliko je najavila kompanija, prenosi Yahoo Finance.

Neostvarena prognoza za isporuke podstakla je dalju zabrinutost u vezi sa potražnjom za vozilima Tesla, što je bio ključni faktor za pad akcija od 65 odsto u 2022. godini. Analitičari JP Morgan smanjili su svoje procene profita i ciljane cijene akcija Tesle nakon objave slabijih rezultata o isporukama.

Tesla se borila sa izazovima proizvodnje i logistike u prošloj godini, uključujući zatvaranje svoje najveće fabrike u Šangaju početkom godine.

Izvršni direktor kompanije Ilon Mask (Elon Musk) upozorio je prošog meseca na „olujno nevrijeme koje je pred nama“, jer su više kamatne stope opterećivale potražnju, naveo je Financial Times.

Manja proizvodnja u poslednjem kvartalu prošle godine došla je uprkos tome što su nove fabrike kompanije Tesla u Berlinu i Teksasu nastavile da povećavaju proizvodnju. Pojedini analitičari ocijenili su da je Mask trebalo da vodi kompaniju kroz „mračnu makro odluju“, umjesto što se bavio kupovinom Twittera „koja ostaje smetnja“.

 

Biznis.rs

CATEGORIES
Share This