Zločin bez kazne: Godine prolaze, rane ostaju

Zločin bez kazne: Godine prolaze, rane ostaju

Na današnji dan 1992. godine na prevoju Rogoj ubijeno je destine srpskih civila koji su se, nakon pada Trnova, u zbjegu povlačili prema Kalinoviku. Stradalo je i više stotina boraca koji su im pomagali u evakuaciji.

Po broju žrtva palih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Trnovo je najstradalniji grad u Republici Srpskoj. Iz ove opštine, u kojoj je prije rata živjelo oko dvije hiljade Srba, poginuo je 131 borac, a ubijen je i 101 civil. Do danas za ta ubistva niko nije osuđen.

„Trenutno se na sudu vodi proces protiv Edhema Godnjaka i ostalih. Porodice strahuju da niko neće biti osuđen za njihovu patnju“, kaže Goran Timotija iz Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila u Trnovu.

Djeca, žene i staci ubijani su u svojim kućama, ali i u zbjegu, koji se preko Rogoja povlačio prema Kalinoviku. Braneći srpsku nejač iz Trnova ginuli su i borci iz drugih dijelova Srpske, među njima i 17 pripadnika Gatačke brigade.

„Ponosan sam što smo branili Republiku Srpsku i što ona postoji. Nažalost, ne ovakva kakva je danas, jer se za ovu nismo borili. Smeta mi što se ne cijene borci, koji su stvorili ovu državu, prolili svoju krv“, priča demobilisani borac Gatačke brigade Miroslav Vuković.

U Republici Srpskoj danas je bez posla preko 10 hiljada demobilisanih boraca i skoro dvije hiljade djece poginulih boraca. Rukovodstvo opštine Trnovo tvrdi da oni nemaju tih problema.

„Imamo najmanje problema kad je riječ o broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnika. Radno sposobnih nema puno, ali oni biraju poslove, neće niko u privatnu firmu, više vole da uzmu metlu i idu u opštinu“, kaže načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović.

Sa ovakvim stavom ne slaže se predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić. Kaže da je odnos prema boračkim kategorijama sramota onih koji se danas predstavljaju kao zaštitnici Republike Srpske.

„Republika Srpska nema budućnosti i neće je biti ako te kategorije budu zaboravljene, a neborci, koji ne znaju ni šta je Trnovo, rukovode i određuju naš status. To ne može tako“, kaže predsjednik Skupštine grada Istočo Sarajevo Miroslav Lučić.

Lučić podsjeća da u Trnovu, jednoj od šest gradskih opština, danas živi jedva hiljadu Srba. Poručuje da, ako želimo da  sačuvamo Republiku Srpsku, moramo sačuvati i narod koji živi na njenoj teritoriji.

(BN)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS