Žikica Jovanović Španac na današnji dan ubio žandarme

Žikica Jovanović Španac na današnji dan ubio žandarme

Na današnji dan 1941. godine u Beloj Crkvi Žikica Jovanović Španc ubio je iz zasjede dva žandarma i taj događaj je decenijama slavljen kao početak ustanka u Srbiji protiv njemačkog okupatora – međutim 2008. godine ubijeni žandarmi su rehabilitovani.

Sudija Gojko Lazarev obrazložio je tu odluku svjedočenjima po kojima su “Španac i lokalni alkoholičar Cvetin Soldatović pucali na obične srpske žandarme Bogdana Lončara i Milenka Brakovića iako tamo i na 50 kilometara u okolini nije bilo nijednog njemačkog vojnika”.

– Te činjenice pokazuju da to nije mogao biti početak ustanka protiv okupatora već početak borbe za vlast i komunističke revolucije – rekao je predsjednik Višeg suda u Šapcu.

Sudiji su nakon 11. decembra 2008. godine, kada su rehabilitovni ubijeni žandarmi, upućivane “oštre riječi”.

Datum 7. juli, kada je 1941. godine politički komesar Žikica Jovanović Španac na ivanjdanskom vašaru u Beloj Crkvi kod Krupnja ubio srpske žandarme Bogdana Lončara i Milenka Brakovića slavljen je do 2001. godine.

Prvoj proslavi 1945. prisutvovao je i Josip Broz Tito, koji je predložio Jovanovića za narodnog heroja.

Ubijenom Bogdanu Lončaru 2000. godine podignut je spomenik u porti Crkve Svetog Đorđa u Beloj Crkvi, a pored njega je 2002. podignut i spomenik njegovom kolegi Milenku Brakoviću.

– Lončar i Braković su ubijeni bez odluke suda i bez sprovedenog postupka, samo iz ideološko-političkih razloga, kao žrtve progona i nasilja, čime je povređeno njihovo pravo na život – naveo je sudija Gojko Lazarev u obrazloženju rehabilitacije.

Srna

CATEGORIES
Share This