Željko Stević među dva odsto najboljih istraživača u svijetu

Željko Stević među dva odsto najboljih istraživača u svijetu

Na ažuriranoj rang-listi najboljih svjetskih naučnika za 2020. godinu Univerziteta Stanford među dva odsto najboljih nalazi se i tridesettrogodišnji Željko Stević, docent na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Univerziteta Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, posao naučnika traje cjelodnevno i zahtijeva ozbiljan pristup problemu, njegovo sagledavanje i razvoj odgovarajućeg modela rješavanja.

Stević dodaje da je sve to nadogradio i iskustvom kroz praktičan rad, koje je, između ostalog, dopunio i kao sertifikovani mentor za mala i srednja preduzeća u okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća na zapadnom Balkanu – faza dva”, koji je podržala Razvojna agencija Republike Srpske i Japanska agencije za međunarodnu saradnju.

On je zadovoljan što je u Srpskoj u završnoj fazi projekat ranigaranja svih obrazovnih institucija kako bi se, kako kaže, konačno utvrdilo realno stanje i kvalitet.

Stević ocjenjuje da će se to odraziti na upisnu politiku fakulteta, kao i njegovo međunarodno pozicioniranje, jer će se vredovati istraživački doprinos pojedinca i institucija međusobno.

“Evropska unija potencira transfer znanja. Novim znanjima, njihovoj mobilnosti i implementaciji”, poručio je Stević, koji je i lokalni koordinator projekta “Skan” koji obuhvata devet evropski institucija s ciljem razmjene znanja sa aspekta analitike u lancima snadbijevanja.

On je upozorio da će u dogledno vrijeme biti nemoguća egzistencija visokoškolskih ustanova ako se ignorišu trendovi u svijetu bez adekvatne mobilnosti nastavnika i studenata.

Kao istraživač prve kategorije, Stević kaže da satisfakciju za svoj profesionalni rad nalazi u međunarodnoj istraživačkoj mreži i saradnji sa drugim institucijama i istraživačima sa prostora Litvanije, Irana, Libije, Kine, Rusije, Južnoafričke Republike.

“U takvoj istraživačkoj mreži svi ljudi su kvalitetni i rade svakodnevno. U poziciji ste da radite takvim tempom ili da ne budete tu”, naveo je Stević.

On svojim studentima poručuje da se isplate konstantan rad s unaprijed postavljenim ciljevima.

“Danas imamo situaciju da školovanje nije jednako obrazovanje. Obrazovan je onaj koji u svakom trenutku može da odgovori na postavljeni izazov zahvaljujući znanju i vještinama”, rekao je Stević.

On kaže da se ukupno šest istraživača iz BiH, od kojih je dvoje iz Republike Srpske, našlo na najnovijoj rang-listi za 2020. godinu najuticajnijih naučnika koju treću godinu zaredom objavljuje grupa istraživača sa Univerziteta Stanford.

Željko Stević je do sada objavio oko 150 radova od kojih 58 na SCI listi i šest po pozivu na međunarodnom naučnom skupu. Održao je brojna gostujuća predavanja u inostranstvu.

Urednik je ili član uredničkog odbora većeg broja naučnih časopisa i konferencija širom svijeta. Trenutno uređuje monografiju prestižnog izdavača “Tejlor and Frensis”.

Učesnik je u komisijama za odbranu doktorskih disertacija na univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Za svoj profesionalni rad dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i Medalje zasluga za narod u oblasti obrazovanja i nauke 2018. godine.

Rješenjem Vlade Republike Srpske iz 2019. godine imenovan je za člana Programskog komiteta za specifične programe iz Republike Srpske – program Pametni, zeleni i integrisani transport (predstavnik Republike Srpske u Briselu).

U aprilu ove godine dobio je nagradu za najbolji rad na Međunarodnoj konferenciji o najnovijim trendovima u inženjerstvu i tehnologiji, koji je održan u Indiji.

Stević je rangiran u prvih deset naučnika u BiH.

(Srna)

CATEGORIES
Share This