Željka Milošević iz Bileće: Svi misle da se od karcinoma umire, ali imate opciju da budete borac

Željka Milošević iz Bileće: Svi misle da se od karcinoma umire, ali imate opciju da budete borac

Željka Milošević iz Bileće dugo godina vodi borbu sa karcinomom dojke. Dijagnostifikovan joj je kada je imala 34 godine. Nakon što je prošla cijeli proces liječenja, skoro šest godina je, priča ona, sve bilo u redu. Redovni polugodišnji pregledi pokazivali su da je liječenje bilo uspješno. No, u novembru 2020. godine, bolest se vratila. 

“Ja se još uvijek liječim, ovo je cjeloživotna borba. Nema predaje. Svi misle da je ovo bolest od koje se umire, ja sam poslije svih ovih godina shvatila da čovjek treba da vjeruje, da se uhvati za nešto i da sluša doktore. Imate opciju da budete borac ili kukavica, od kukanja nemamo ništa. Od borbe može nešto da bude. Kod mene je bilo”, kaže Milošević za “Direkt”. 

Ona je sa još nekoliko žena iz Bileće danas došla u Trebinje kako bi prikupile novac za novoosnovano udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke “Sveta Petka”. Humanitarna akcija “Jedan cvijet za puno nade” ima cilj da prikupljenim sredstvima ovo udruženje iz Bileće zaživi i pomaže svojim članicama koje vode borbu sa ovom vrstom karcinoma. 

Građanima i građankama su dijelile simbolične bukete cvijeća, a oni su zauzvrat mogli da im ostave svoj dobrovoljni prilog. 

Novoosnovano udruženje već okuplja oko 40 žena iz Bileće, kojima je dijagnostifikovan tumor, koje se liječe ili su već prošle proces liječenja. 

“Druženje, razmjena iskustva i priča sa drugim ženama koje su prošle sve ovo je vrlo dragocjeno. Niko te ne može razumjeti kao žene koje su imale ili imaju karcinom”, kaže Milošević.

Predsjednica Udruženja “Sveta Petka” Nataša Savić i sama je prošla kroz niz zdravstvenih problema, među kojima i karcinom dojke. 

Prvoj promjeni na svom tijelu nije pridavala mnogo značaja i povezivala je to sa drugim zdravstvenim problemom. No, u pitanju je bio tumor. 

“Bila je to velika borba”, navodi ona i dodaje da je iskorak u pogledu prevencije i liječenja to što u trebinjkoj bolnici mogu da urade besplatan ultrazvuk i mamografiju. 

Žene okupljene oko ovog udruženja imaju velike planove. Pored finansijske pomoći svojim članicama, žele da rade na upoznavanju javnosti sa ovom bolešću, da ukazuju na neophodnost prevencije, te da ohrabre žene da redovno idu na preglede, kao i da pokažu kako se sa ovom bolešću živi. Za to im je potreban novac, a današnja humanitarna akcija jedan je od načina na koji ga skupljaju. 

Kažu da računaju i na podršku Opštine Bileća, a finansijsku pomoć već su dobile i od nekolicine bilećkih privrednika. 

Oni koji žele da pomognu ovim ženama novac mogu da ostave u humanitarne kutije koje će biti postavljene do 9. marta u “Tropik” i “Kort” marketima .

Naime, građani Bileće, Ljubinja i Nevesinja dobrovoljni prilog mogu da ostave u kutije koje su postavljene u “Tropik” marketima, a građani Gacka to mogu da učine i u “Tropik” i u “Kort” marketu. 

Humanitarni prilog za pomoć ženama oboljelim od raka dojke možete uplatiti i na žiro račun broj 5620088178077669, otvoren u NLB banci. 

Žene sa trga poručuju da su redovni pregledi i samopregledi ključni za rano otkrivanje karcinoma dojke i opominju sve žene da to i čine. 

“Bolje danas, nego sutra”, zaključuju one. 

CATEGORIES
Share This